Vučić: Đukanović pokazuje koliko je srpski narod u teškoj situaciji u Crnoj Gori

Vučić je na pitanje novinara da o tvrdnjama Mila Đukanovića da je Srbija direktno umešana u političku sitauciju u Crnoj Gori, rekao da je video gostovanje Đukanovića na televiziji i da se sve vreme pitao da li će bar jedan deo emisije proteći bez pominjanja Srbije i njega i da neće srpski narod biti optuživan za pećinski nacionalizam, šovinizam i sve ostalo.

“Nadao sam se da ću dočekati taj deo emisije, ali ga nisam dočekao”, rekao je Vučić.

Dodaje da je verovao da u Crnoj Gori postoji neka važnija tema poput otvaranja novih fabrka, radnih mesta, bolnica i nabavke vakcine, ali da je shvatio da je Srbija po Đukanoviću za sve kriva.

“Onda razumete da nešto u političkom smislu nije u redu s onima koji takve tvrdnje iznose. Poštujemo nezavinost Crne Gore i njihovu odluku da budu nezvisna država i nemamo nikakav problem s tim već s položajem srpskog naroda. Emisija Đukanovića je pokazala i dokazala, bez ijedne teške reči i našeg teškog komentara potvrdila sve što govorimo mesecima i godinama, o teškoj poziciji srpskog naroda u Crnoj Gori”, naglasio je Vučić.

Dodaje da je Đukanović u toj emisiji govorio bolje o tome od svih drugih i da su to svi Srbi, i u Crnoj Gori, mogli to da osete.

Vučić je poručio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, kao i da veruje da će u narednim danima premijerka Ana Brnabić obavestiti premijera Crne Gore Zdavka Krivokapića o novoj tranši vakcina i za Crnu Goru.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija neće ćutati na loš položaj prema srpskom narodu u Crnoj Gori, ali da će nastaviti nastaviti da govori o zajedničkoj budućnosti, uprkos napadima prema Srbiji koji dolaze iz Crne Gore.

“Ne znam za ideju o mirnom razlazu BiH”

Komentarišući navodni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše o mirnom razlazu BiH, predsednik Vučić je izjavio da nije video, niti zna za ikakvu inicijativu o mirnom razlazu BiH ističući da je iznenađen licemerjem “beogradske čaršije” koja je nešto napala, a da nema pojma o čemu se radi.

Vučić je novinarima, tokom posete Institutu “Torlak”, odgovarajući na pitanje naveo da, budući da ne zna ni za kakav dokument, nije spreman da nešto što nije video osuđuje ili hvali.

Poručujući “beogradskoj čaršiji” koja je napala taj navodni predlog, Vučić je kazao da on nema pojma o čemu se radi i da mu nije jasno kako oni mogu da znaju.

“Pojma nemate o čemu je reč, pojma nemate da li je istina ili ne, da li postoji nešto ili ne. Ja ne znam, ali da li vi stvarno verujete da znate, ako ja ne znam?”, kazao je predsednik.

Vučić objašnjava da to kaže ne da bi nekoga osudio, već kako bi pokazao koliko je izražen autošovinizam kod Srba, kod dela srpske elite, kako kaže, kvaziintelektualne koja misli da svaki put kada bi bilo ko pomislio da Srbi treba nešto da dobiju, pa makar da to i nije tačno, da tom treba “odrubiti glavu”.

Poručio im je da niko od njih nije ni jednu jedinu reč rekao povodom toga što se Srbiji menjaju granice.

“Svakoga dana komadaju Srbiju, svakoga dana se time hvale i kažu da je to normalno. Vama je moralna vertikala Evropski parlament, koji je uputio zvaničan zahtev i Srbiji, ali i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da obavezno priznaju i kritikuju zbog toga. I vi onda dođete da nam objašnjavate kako mi treba da prihvatimo komadanje naše teritorije”, kazao je Vučić.

Kada neko drugi kaže – hajde da probamo da razgovaramo o sveukupnim odnosima na Balkanu, kako kaže predsednik, tog kritikuju zbog toga i kažu da nešto hoće da pomeraju. Ističe da prema mišljenju tih ništa ne sme da se pomera, već sme samo Srbija da se komada, što je za njih bogougodno delo.

Kako kaže, postoje u Srbiji od onih koji su bili najveći marksisti, najveći komunisti, “podrepaši” koji služe po svaku cenu svetskom poretku.

“Neću da služim nikome po svaku cenu. Nemam pojma šta je predlog, ne znam šta je predlog, niti hoću da ga osuđujem, niti da ga hvalim kada ne znam o čemu se radi”, istakao je predsednik.

Odnos Srbije prema BiH, kako je naveo, jeste poštovanje integriteta BiH, ali i suverenitet tamo gde postoji institucionalni suverenitet i institucionalni suverenitet entiteta.

Nikada nismo delili integritet BiH, istakao je Vučić i dodao da Srbiju interesuje ekonomski razvoj, napredak, da pomogne srpskom narodu, ali i svim drugim narodima.

Primećujući da, bez obzira na to što se ne zna da li takav dokument zaista i postoji, Vučić je upitao zašto su se setili da postave pitanje u vezi s tim tek 45 dana nakon održanog sastanka. “Šta su čekali 40 dana, posle 45 dana su se setili”, zaključio je predsednik.

 “Da li su auto-putevi, veće plate stvarnost…?”

Vučić je prokomentarisao novinarsko pitanje o izjavi profesorke Ekonomskog fakulteta Galjine Ognjanov da je “Vučić produkt marketinga”. Odgovorio je pitanjem: “Da li su svi auto-putevi koji su izgrađeni u prethodnom periodu, kao i veće plate i penzije, produkt marketinga?”

“Možda sam i hologram. Ali, na kraju se vide rezultati”, naglasio je Vučić.

Takođe, kaže da treba pitati i ljude sa Torlaka da li su se ranije, 2013. i 2014. godine, plašili da će biti ugašeni, dok će sada dobiti nove mašine i zaposliti još 50, 60 ili 70 radnika.

“Da li je to marketing ili je stvarno? Da li su auto-putevi, veće plate i penzije marketing ili je to stvarno? Neka građani sami odluče”, dodao je Vučić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Srbija primenila četvrtinu preporuka GREKO-a

Read Next

Selaković započeo posetu Rusiji susretom sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume