Vučić delu opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom

Aleksandra Vučića je dočekao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a predsednik Srbije nakon sastanka nije davao izjave. 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima vanparlamentarne opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom, sve dileme i probleme aktuelnog toka dijaloga i sve pritiske sa kojima se Srbija suočava.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je ovo bio jedinstven i možda prvi sastanak te vrste u poslednjih više godina imajući u vidu da su Vučić i predstavnici stranaka još na prvom sastanku govorili o potrebi da o državnim pitanjima komuniciraju i vlast i opozicija.

On je dodao da su učesnici pozdravili takvu vrstu političkog delovanja.

“Svi su istakli potrebu da uložimo sve političke napore da zaštitimo i odbranimo nacionalne i državne interese. Srbija je onoliko jaka samo koliko je jedinstvena. Ovaj sastanak, mislim da je pokazao, visok stepen jedinstva, državnog jedinstva oko najvažnijeg nacionalnog i državnog pitanja, a to je pitanje Kosova i Metohije”, naveo je Dačić.

Kaže da su i on i Vučić iskazali zadovoljstvo atmosferom i stavovima stranaka koje su učestvovale, navodeći da je tu bilo prisutno sedam stranaka opozicije.

“Sastanak je pokazao visok stepen državnog jedinstva oko najvažnijeg pitanja, a to je pitanje KiM”, rekao je Dačić.

Najavio je za sutra sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se obratiti Vučić, te dodao da će se nakon rasprave poslanici izjasniti o izveštaju Kancelarije za KiM i toku dijaloga.

Obradović: Žestoka opozicija, ali ne državi

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je večeras da je taj pokret žestoka opozicija vlasti, ali da nije opozicija državi.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije, nakon sastanka Radne grupe za međustranački dijalog, na kojem je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom, izrazio zadovoljstvo što je do takvog sastanka došlo.

Kaže i da je na sastanku preneo da se sa razgovorom o nacionalnim pitanjima, kao što je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kasni devet godina.

“Imali smo konstruktivan i ozbiljan razgovor. Od predsednika smo dobili informacije koje nismo mogli da znamo kao vanparlamentarna opozicija i imali smo mogućnost da predstavimo naše stavove za koje očekujemo da će ih vlast imati u vidu”, rekao je Obradović.

Dodao je da će Dveri biti uz državu ako će braniti KiM, odnosno suprostaviće se, kaže, svakoj vlasti koja hoće da prizna Kosovo.

“Mi jesmo veoma žestoka opozicija ovoj vlasti, ali nismo opozicija državi Srbiji. Kada država Srbija nastoji da brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, znajte da će Srpski pokret Dveri uvek biti uz svoju državu, kao što ćemo se naravno suprostaviti svakoj vlasti, pa i ovoj, ako u bilo kom trenutku se opredeli da krene putem priznanja lažne države Kosovo i to smo danas jasno rekli i naglasili u ovom našem razgovoru”, poručio je Obradović. 

“Ako je zaključak da se ne prizna Kosovo, onda je ovo bio značajan sastanak i Dveri će ostati verne tom zaključku”, poručio je Obradović.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik “Dosta je bilo” Saša Radulović, predsednik Dveri Boško Obradović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, kao i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Vučić će sutra izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine predstaviti i poslanicima u Skupštini Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Hrvatski vojnici u misiji KFOR

Read Next

Reagovanje srpskih zvaničnika na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore