Vrsni majstori u Gruži prave čelična vitla za rečne i prekookeanske brodove

Bez njih nijedan brod ne može ni da isplovi, ni da pristane. Čelična vitla za rečne i prekookeanske brodove proizvode se u pitomoj Gruži. Od komada čelika do gotovog proizvoda 12 operacija za koje su zaduženi vrsni majstori različitih struka. Posao je, kažu, specifičan i zahtevan.

“Zahteva baš veliku veštinu. I prilikom varenja i prilikom okretanja komada”, kaže Dragoslav Logomira, zavarivač.

“Kupac daje svoju dokumentaciju, po toj dokumentaciji mi ispitujemo i to sve mora da se zadovolji – sila vuče, sila kočenja, da vitlo izdrži sve to, da nešto ne pukne”, dodaje Dragiša Stanković, mašinbravar i hidrauličar.

Nijedno vitlo nije isto. Proizvodi se po zahtevima svakog kupca i isporučuje brodogradilištima širom sveta. Opština Knić i Privredna komora Srbije kroz program dualnog obrazovanja pomažu u obuci deficitarnih radnika.

“Kako bi obezbedila da ova kompanija i dalje ima stručnu radnu snagu, kako bi realizovala svoje ambiciozne poslovne ciljeve i dalje”, navodi Predrag Lučić iz PKS RPK Šumadije i Pomoravlja.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta ističe da i ostali finski investitori prate dešavanja u regionu. “Nadam se da će se taj trend nastaviti”, dodaje ambasador.

Pandemija koronavirusa usporila je plovidbu kompanije. Zato se razmišlja o uvođenju novih proizvoda od čelika.

“Diversifikacija omogućava našoj kompaniji da nastavi poslovanje na tržištu i prisustvo na međunarodnim tržištima, posebnu u delovima koji se odnose na proizvodnju različitih vrsta mašina i opreme koji imaju svoju primenu u energetskom sektoru”, kaže Aleksandar Đorđević, direktor fabrike “Fortako” u Gruži.

“Fortako grupa” ima deset fabrika u osam država. U gružanskom pogonu oko 150 zaposlenih čija vitla odlaze u Sjedinjene Države, Kinu, Australiju, Dansku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Rafa Nadal: Nekada pobediš, nekada izgubiš…

Read Next

Smederevska železara planira da pokrene visoku peć