Vrhovni sud SAD: “Džonson i Džonson” mora da plati 2,12 milijardi dolara odštete

Ovom odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Misuri kojom je kompaniji naloženo da 22 žene dobiju ukupnu nadoknadu od 2,12 milijardi dolara, čime je bio umanjen iznos naknade iz prvostepene presude.

Sud iz Misurija je 2018. godine naredio kompaniji “Džonson i Džonson” da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara za 22 žene kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Nakon šestonedeljnog suđenja, porota je odlučila da tužilje dobiju 4,14 milijardi dolara kaznene odštete i 550 miliona za kompenzacijsku odštetu.

Stručnjaci su svedočili tokom suđenja da je azbest, poznati kancerogen, pomešan sa mineralnim talkom koji je osnovni sastojak “Džonson i Džonson” bebi pudera i proizvoda za tuširanje, a advokati su rekli da su vlakna azbesta i čestice talka pronađene u tkivu jajnika mnogih žena.

Vrhovni sud u Misuriju, najviši sud države, u novembru je odbio da sasluša žalbu kompanije na presudu Apelacionog suda u Misuriju, što je navelo “Džonson i Džonson” da se žali Vrhovnom sudu SAD.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Eksperiment u Nemačkoj – odabranima 1.200 evra mesečno, ne moraju da rade ništa

Read Next

“AmaZen“, kako su Simpsonovi upropastili “Amazonovu“ ideju o mentalnoj relaksaciji