Vratio se na dedovinu i obezbedio posao za celu porodicu na zasadu aronije

Zemlju nasleđenu od dede, Nenad Tulović počeo je da obrađuje po povratku iz inostranstva. Odlučio se za aroniju. Prinos raste iz godine u godinu, a u zasadu od 70 ari posla ima za celu porodicu, ovih dana najviše na košenju i pođubravanju.

Biljke tretiraju prirodnim preparatima napravljenih od koprive, gaveza i maslačka.

“To se posle razgrađuje i svaki dan se meša. Posle 21 dana završi oksidaciju i posle može da se tretira biljka. Služi za prihranu biljke kao organski preparat”, kaže Nenad Tulović iz Gornjeg Milanovca.

Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje. Iako kažu da ni malo nije jednostavna, uz puno rada i ulaganja, Tulovićima se proizvodnja aronije isplati. Osim u svežem i zamrznutom stanju prave i matični sok koji izvoze u Mađarsku.

“Malo je komplikovanije nego za ostale zemlje pošto za Mađarsku traže dosta papirologije. Tu sam radio i organoleptiku za aroniju, ona podržava sve standard organske aronije ali nemam taj sertifikat. To mi je u planu u budućnosti, nadam se sledeće godine da ću da podnesem zahtev”, kaže Nenad.

U odnosu na prošlu godinu na plantaži u Grabovici aronija je cvetala mesec kasnije, pa će kasniti i berba. Ipak, nadaju se da će polovinom septembra ponovo ubrati oko osam tona voća. A onda će probati i plasman sušene aronije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Juventus nadigrao Atalantu u finalu Kupa Italije i spasio sezonu

Read Next

Zašto kasne državni podsticaji za stočare