Vojna parada održana u Moskvi, defilovalo 12.500 vojnika – nebo u bojama ruske zastave

Povodom Dana pobede nad fašizmom, u Moskvi je održana vojna parada. U 27 gradova širom Ruske Federacije učestvovalo je više od 60.000 vojnika.

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Uobičajeni protokol je “dolazak” zastave Ruske Federacije i Zastava pobede, 150 divizije.

Paradu u Moskvi predvodio je vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. 

Saljukov je predao paradu ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je pozdravio vojnike i čestitao Dan pobede.

Predsednik Vladimir Putin čestitao je državljanima Rusije dan pobede, nakon što mu je Šojgu podneo izveštaj. 

Predsednik Rusije je rekao da je pobeda od kolosalnog značaja. “Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod”, rekao je Putin. 

Poručio je da je sovjetski narod izrekao istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga. 

Neće biti oproštaja za one koji su zaboravili lekcije iz Drugog svetskog rata i za one koji i dalje prave planove o agresiji, rekao je Putin.

“Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza, da se to ne može zaboraviti. A neće biti oproštaja ili izgovora za one koji ponovo kuju agresivne planove”, rekao je ruski predsednik, koji je tokom govora proglasio minut ćutanja. 

Nakon himne Ruske Federacije, usledio je defile pešadije. Crvenim trgom prva je marširala četa dobošara u pratnji grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

U paradnom stroju su, između ostalih, bili pitomci Vojne akademije za vezu “Maršal Budjoni”, paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije, stroj Akademije civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije i drugi.

Defilovali su operativne divizije “Deržinski” iz sastava snaga Nacionalne garde Rusije, paradni stroj 4. gardijske tenkovske divizije “Andropov”. Sverusko kozačko društvo predstavljaju paradni strojevi kozačke jedinice iz Kubanja i Donske jedinice. 

Pešadijski deo parade završili su kadeti moskovske Više škole opšteg smera. 

Prvi put u paradi učestvovale su studentkinje Vojne akademije vazdušne odbrane i paradne jedinice kadetskog korpusa Istražnog komiteta.

Pravo da otvore paradu pripalo je pripadnicima 1. gardijske tenkovske armije Crvene zastave na tenkovima iz Velikog otadžbinskog rata – T-34 -85. 

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice “Tajfun”, borbena vozila pešadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višecevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica, artiljerijski sistem “Koalicija SV”.

Vazdušni deo parade otvorila je grupa od tri helikoptera Mi-26. 

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad Moskve bojama državne zastave Ruske Federacije.  

U vazduhoplovnom delu parade učestvovali su akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima Su-30SM i MiG-29, “Berkuti” u helikopterima Mi-28N, posade strateških raketnih nosača Tu-160 i Tu-95MS, avioni vojne transportne avijacije Il-76, lovci Su-35S, bombarderi Su-34 i Su-24M, helikopteri Mi-26, Mi-8, Ka-52, posade aviona Mig-31K i Su-57 i jurišnih aviona Su -25.  

Putin je pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga. Na kraju vojne parade orkestar je izveo pesmu “Pobeda je i dalje mlada”.

Predsednik Rusije, pored zidina Kremlja, položio je venac na grob Neznanog junaka, odajući počast borcima Sovjetskog saveza, palim tokom Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.  

Inače, svi vojnici učesnici parade vakcinisani su protiv kovida. 

Zbog pandemije kovida akcija “Besmrtni puk” će drugu godinu zaredom biti održana onlajn.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ostaci kineske rakete pali u Indijski okean

Read Next

Pucnjava na Tajms skveru – troje povređeno, među njima i četvorogodišnja devojčica