Voćarke iz Blaca peku zanat kod povrtarki iz Stajkovca

Plodna moravska zemlja u Stajkovcu je porodična dragocenost zapisana u genima i duši. Ona je tradicija koja se generacijama neguje i uvećava. U plastenicima stasavaju i potomci Petrovića koji rano povrće gaje na jednom hektaru.

“Dobro se živi, može da se kaže i odlično. Nema potrebe da odlazimo, jer sve što nam treba tu je”, tvrdi Marko Petrović, proizvođač iz Stajkovca.

Stiže prvi rod paradajza. Bez predaha u narednom periodu biće tu cele porodice. Posla ima i za muškarce i za žene. Na selu podele nema, kaže pedesetčetvorogodišnja Nevena Nikolić.

“Ne gledamo čiji je posao, sad muž uzeo pumpu da prska ili žena, uopšte ne gledamo, to da li je on uzeo da čisti čepke ili da uvrćuju mi to ne gledamo”, kaže Nevena.

Bogato iskustvo rado su preneli ženama iz blačkog kraja spremnim da se upuste u novi izazov i krenu sa proizvodnjom ranog povrća.

“Kod nas se uglavnom bave voćarstvom, tako da nemamo prilike da vidimo te neke malo veće proizvodnje kao što je ovde”, objašnjava Mirjana Virijević, poljoprivrednica iz Đurevca kod Blaca.

Jelena Jovanović iz Trbunja kod Blaca kaže da su dosta toga imale da vide poučnog od proizvođača i da im to mnogo znači: “Za početak ja se bavim preradom jagoda, do sada nisam se bavila preradom povrća.”

Blački kraj čuven je po voćarstvu. Vetar u leđa za novinu u proizvodnju uz Opštinu dao im je projekat švajcarske vlade “Svis pro” zahvaljujući kojem su dobile plastenike sa pratećom opremom.

“To je jedan od 28 projekata koji je, uz podršku Vlade Švajcarske, sproveo tokom poziva osnaživanja mehanizama za rodnu ravnopravnost”, navodi Bojana Petrović koji radi na projektu “Svis pro”.

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić kaže da je interesovanje za razmenu iskustava veliko i da će Opština uložiti dodatna sredstva i subvencije.

Čitavo Stajkovce beli se od plastenika iz kojih izranjaju velelepne kuće. Preduzimljivi i vredni Stajkovčani otišli su i korak dalje: u nekoliko porodičnih fabrika proizvode folije i prateću opremu za plastenike. Jedan od pogona ugostio je i petnaest poljoprivrednica iz Blaca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

“Šnajder elektrik” oživljava stari kompleks “Novkabela” – nova zgrada po najvišim ekološkim standardima

Read Next

Od njive do rafa u samoposluzi, najkraćim putem