Vlasti u Švedskoj pozvale građane da se spreme za moguće restrikcije struje

Vlada Švedske apelovala je na građane i privredu da se pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi posle smanjenja izvoza ruskog gasa, preneo je švedski javni servis SVT.

“Rizik od prekida je stvaran i Šveđani moraju da se pripreme za to. Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji”, rekao je ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bolin.

Ministarka energetike Eba Buš navela je da uopšte nije nezamislivo da će struja biti isključena ove zime i pozvala je građane da preispitaju svoju spremnost za krizu. 

“U situaciji krize kada vlada velika neizvesnost, mnogi se pitaju kako da postupe u ovoj teškoj situaciji. Tada je potrebno odvojiti vreme za informisanje i biti spreman ako se desi najgore”, navela je Bušova.

Ministri su u današnjem obraćanju medijima naglasili da će, ukoliko dođe do restrikcija, najverovatnije biti reč o nestancima struje u trajanju od par sati, ali da se ne mogu isključiti duži prekidi. 

“Ne pokušavamo da dižemo uzbunu. Bolje je da budemo pripremljeni nego da ne budemo”, istakao je Bolin.

Preduzeće “Vatenfal” koje održava elektroenergetska postrojenja u Švedskoj saopštilo je početkom decembra da će odložiti ponovno priključivanje na mrežu nuklearnog reaktora Ringhals 4 za 23. februar, što je izazvalo nesigurnost u snabdevanju strujom celog nordijskog regiona, preneo je Rojters.

Švedska vlada je ranije ovog meseca pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio prijemnike, obezbede zalihe hrane i flaširane vode.

U slučaju nestanka struje, domaćinstva bi trebalo da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu u periodu hladnog vremena, poručio je švedski ministar za civilnu odbranu.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Tamara Vučić učestvovala na samitu prvih dama i gospode u organizaciji Olene Zelenske

Read Next

Pele ostaje u bolnici tokom božićnih praznika