Vladimir Orlić i Miloš Jovanović za RTS o dijalogu Beograda i Prištine

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke navodi da je dijalog Beograda i Priština jedina pametna stvar, a da je alternativa tome katastrofa.

Ističe da je predsednik Vučić prošle nedelje u Skupštini govorio o velikim izazovima i strašnim pritiscima kojima su izloženi Srbija i Srbi na KiM.

“Nažalost, na to smo i navikli godinama unazad, a danas imamo nešto što čini stvari dodatno nezgodnim – u Prištini imate rukovodstvo koje je odsečeno od obzira realnosti, nečega što podrazumeva želju za dogovorom, oni su se postavili kao ekstremisti, kao da svet nije postojao pre njih”, rekao je Orlić za RTS.

Ukazuje da je od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, država Srbija jačala i nije slabila, a to, kaže, jako dobro razumeju Srbi na KiM.

Prema njegovim rečima, država koju predvodi Vučić uradila je za Srbe na Kosovu sve ono što nisu oni koji su Srbiju vodili radnije.

Politiku Vučića, ističe, podržava 95 odsto Srba na KiM.

Naglašava da će Srbija nastaviti da insistira na Zajednici srpskih opština, dodajući da to nije pitanje za Aljbina Kurtija kao takvog, već više za EU koja je garant ispunjenja obaveza iz Briselskog sporazuma.

Jovanović: Dijalog u Briselu neće dati rezultat

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, navodi da incidenti koji se posladnjih dana događaju na KiM nisu ništa novo i da ne iznenađuju.

Napominje da je DSS protiv politike koja se vodi prema Kosovu od 2008. godine, od kada se, kaže, polako povlače srpske institucije sa KiM.

Smatra da uticaj Beograda treba jačati na KiM i dodaje da istovremeno treba raditi na jačanju centralne Srbije kao takve – ekonomski, vojno…

“Vrlo jasno reći da će država Srbija u svakom trenutku garntovati bezbednost Srba na KiM. Možete da pokažete jasnu volju i da dignete tenziju, za oktavu ili nijansu podići naše stavove, retoriku, a ponekad i naše akcije”, ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, nema magičnog štapića kada je reč o Kosovu. “Mora da postoji jasan signal Beograda prema našim građanima da neće biti ostavljeni na cedilu”, kaže Jovanović.

Smatra da dijalog Beograda i Prištine u Briselu neće dati rezultat, jer druga strana ne sarađuje.

“Treba insistirati na odredbama Briselskog sporazuma koje nisu realizovane, koliko god ja bio protiv njega. Bolje zamrznuti konflikt nego rešenje katastrofalno za vas i vaše nacionalne interese”, napominje Jovanović.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Grafit “Albanija UČK” na bilbordu u Gračanici, Popović poziva Kfor da zaštiti Srbe

Read Next

Vučić sa ministrom turizma Albanije: Postoje neiskorišćeni, a veliki potencijali