Vlada usvojila uredbu o dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane – prijava od 1. do 15. juna

Dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara predviđena je za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Od 1. do 15. juna preko sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć. Odmah nakon tog roka počeće isplata, koja će trajati do kraja juna.

Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i dopunu Zaključka vlade od 2. aprila 2020. godine kojom bi se naknada zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti kovid 19, a vakcinisani su, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade, ističe se u saopštenju.

Smanjenje troškova za gubitak lične karte

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti čiji je osnovni cilj realizacija vladinog projekta “Stop birokratiji”, a koji se odnosi na smanjenje administrativnih troškova građanima Srbije prilikom oglašavanja lične karte nevažećom.

Ukoliko građanin izgubi ličnu kartu biće dovoljno da je objavi nevažećom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Izmenama zakona predviđeno je da za izdavanje lične karte maloletnom licu starijem od 16 godina bude dovoljna saglasnost samo jednog roditelja.

Na današnjoj sednici usvojen je tekst Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 i potvrda o izvršenom testiranju.

Nakon potpisivanja ovog memoranduma, biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji, kojim će se znatno olakšati transfer putnika iz obe zemlje i omogućiti bezbedno putovanje i poslovanje u uslovima pandemije.

Usvojen Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne 

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se usklađuje sistem zaštite poslovne tajne sa relevantnim propisima Evropske unije.

Ovim zakonskim predlogom štite se investicije privrednih subjekata u sticanje, razvoj i primenu znanja i iskustva i drugih informacija koje im obezbeđuju prednost nad konkurencijom.

Investiranje u stvaranje i primenu intelektualnog kapitala štiti se pravima intelektualne svojine – patentom, dizajnom, autorskim pravom, kao i zaštitom pristupa znanju koje je privrednom subjektu dragoceno, a nije opšte poznato.

Poslovna tajna ima važnu ulogu u razmeni znanja između istraživačkih institucija i privrednih društava, posebno malih i srednjih preduzeća.

Na sednici je usvojen zaključak vlade kojim su stvoreni uslovi da Srbija prihvati Povelju o programu partnerstva “Zeleni most”, koja trenutno u članstvu ima 16 zemalja Evrope i 16 nevladinih organizacija.

Pristupanjem Srbije, stvara se okvir za saradnju sa zemljama potpisnicama, sa idejom da se ubrza globalni prelazak na zelenu ekonomiju promovisanjem tehnologija i najboljih praksi.

Suština Povelje je da se ubrza promocija strateških investicionih projekata, čije sprovođenje podrazumeva različite oblike partnerstva u domenu javnog i privatnog sektora, a gde javne inicijative igraju važnu ulogu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Obradović posle konsultacija s posrednicima: Dijalog mora da se završi tokom leta

Read Next

Oštra reagovanja na najavu hrvatskog šefa diplomatije