Vlada Srbije donela dve uredbe u vezi sa suncokretom

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrambenu sigurnost stanovništva.

Kako piše, članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta, sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Još sedam dana zabrana izvoza evro dizela EN 590

Na današnjoj sednici donesena je i izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane, s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije, saopšteno je iz Vlade.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Pešić: Mnogo nam znači pobeda, ovo su moji lavovi

Read Next

NUTRICIONISTI OTKIVAJU ŠTA SE DEŠAVA S TELOM AKO SVAKOG DANA UZMETE 1 KAŠIKU MEDA: Niste ni svesni za šta je sve dobar