Vlada povećava najvišu maloprodajnu cenu mleka – maksimalno 129 dinara za litar

Vlada je povisila maksimalnu cenu ultrapasterizovanog (UHT) mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara i smanjila maksimalnu trgovačku marža za sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Uredbom se uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Na rafovima u prodavnicama ima mnogo manje mleka, a razlozi su uzročno-posledični – povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka, u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da ne stvaraju zalihe i da kupuju onoliko koliko im je potrebno.

Od zabrane izvoza izuzete Severna Makedonija i Albanija

U saopštenju Vlade Srbije ističe se da je u cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, odlučeno da se zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Navodi se da izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 30. septembra.

Kako se ističe, pored ograničenja cene UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara, ograničene su i trgovačke marže kako bi se sprečile sekulantske aktivnosti na tržištu.

“Vlada Srbije uz punu budnost nastavlja da prati stanje, pri čemu će obezbediti dovoljne količine mleka za potrebe građana”, zaključuje se u saopštenju. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Mbape srušio Juventus, Real pobedom krenuo u odbranu titule

Read Next

ADAKTAR MU SREĐIVAO OBRVE, A EVO KOJE BJUTI TRIKOVE KEBA PRAKTIKUJE: “Da bi vam lice bilo zategnuto, umivajte se OVIM”