Vlada donela mere za otklanjanje posledica skoka cene gasa

Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa, kao način ublažavanja posledica energetske krize, radi zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM čime je proširen obuhvat obveznika sistema energetskog menadžmenta.

Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije, naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 gigavat-časova, spuštena na 25 gigavat-časova.

U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 gigavat-časa spuštena na 7 gigavat-časova.

Godišnji ciljevi ušteda energije za Obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji 1 odsto primarne energije koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda.

U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9 gigavat-časova na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Spektakularna košarka u Beogradu – Efes i Real u borbi za titulu šampiona Evrope

Read Next

ZBOG OVE DIJETE JE ANĐELINA DŽOLI BILA NA IVICI ANOREKSIJE: Živela je samo na OVOME!