Vjosa Osmani izabrana za predsednicu privremenih institucija u Prištini

Kandidatkinja koju je za tu funkciju predložilo Samoopredeljenje u trećem krugu glasanja je osvojila 71 glas, dok je 11 listića bilo nevažeće.

Na sednici, koja je počela u 17.40, poslanici su prethodno glasali u dva kruga, ali ni Vjosa Osmani ni drugi kandidat Nasuf Bejte nisu imali dovoljan broj glasova.

Podršu za izbor dali su poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova, stranke iz koje je potekla Vjosa Osmani. Bez njihove podrške kvorum ne bi bio obezbeđen.

U obraćanju poslanicima nakon izbora, Vjosa Osmani je poručila da će da se bori za “vladavinu prava i zaštitu Kosova”.

Osmani je rekla i da pravda neće biti dostignuta dok, kako je navela, “srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde”.

“Dijalog je put napred, ali mora biti pošten i ravnopravan”, navela je Osmani.

Istakla je da među mnogim saveznicima postoje tri stuba – SAD, EU i Republika Albanija.

Ona je poručila da će njena vrata biti otvorena za sve i pozvala sve političare “da izgrade duh saradnje i tolerancije”.

Vjosa Osmani preuzela je dužnost predsednice od vršioca dužnosti Gauka Konjufce koji je kao predsednik skupštine obavljao tu dužnost.

Sve ključne funkcije u Prištini sada drži pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem koji je izabran za premijera a na čelu parlamenta se nalazi njegov stranački kolega Glauk Konjufca.

U subotu je zbog nedostataka kvoruma sednica odložena za danas.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Priština, nastavljena sednica skupštine na kojoj se bira predsednik

Read Next

Poplave i klizišta u Indoneziji i Istočnom Timoru, poginulo više od 30 osoba