Više od 200 mrtvih i 5.600 ranjenih Palestinaca, rat se nastavlja

Bilans napada – 218 mrtvih, 5.600 ranjenih Palestinaca

Palestinske vlasti saopštile su da je, od početka sukoba, poginulo 218, a ranjeno 5.600 Palestinaca. Samo u pojasu Gaze ubijeno je 197 osoba, od čega su 58 dece. Broj povređenih je znatno veći na Zapadnoj obali, gde je ranjeno 4.369 Palestinaca.

EPA/LAA BADARNEH

Bajden: Razgovaramo sa Palestincima i Izraelcima o smirivanju

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da njegova administracija radi sa Palestincima i Izraelcima kako bi se smirila situacija, dodajući da oba naroda zaslužuju da žive bezbedno.

“Verujemo da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, da imaju podjednake uslove za slobodu, prosperitet i demokratiju”, izjavio je Bajden u video snimu, preneo je Rojters.

Bajden je dodao da će Bela kuća nastaviti da razgovara sa Palestincima i Izraelcima i ostalim regionalnim partnerima kako bi se išlo ka smirivanju situacije.

Ponovo sirene oko ponoći u Izraelu

Posle dva sata zatišja u Aškelonu i drugim gradovima u blizini Pojasa Gaze ponovo su se začule sirene za vazdušnu opasnost.

Blizu 200 poginulih u Gazi

Medicinski izvori u Gazi kažu da je broj žrtava sukoba dostigao 197, uključujući 58 maloletnika.

Više od 250 ranjenih evakuisano je na lečenje u Egipat.

Egipatski Crveni polumesec na severnom Sinaju naveo je na svojoj Fejsbuk stranici da su medicinski hitni timovi poslati da pomognu u prevozu žrtava.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi naložio je vlastima da “otvore bolnice za prihvat ranjenika iz pojasa Gaze”, prenose tamošnji mediji.

Dvoje poginulih i preko 130 povređenih u sinagogi

Spasilačka služba saopštila je da su 132 osobe prebačene u bolnice iz sinagoge u Givat Zeevu.

Petoro je u teškom stanju, osam je zadobilo srednje teške, a ostali su lakše povrede.

Dve osobe su poginule.

Desetine povređenih u sinagogi na Zapadnoj obali

Desetine vernika povređeno je pošto se urušile montažne tribine u sinagogi u Givat Zevu, nedaleko od Jerusalima, javljaju izraelski mediji.

Zvaničnici izraelskih hitnih službi saopštili su da ima teško povređenih.

Krvava nedelja u Pojasu Gaze, najmanje 42 mrtvih

Najmanje 42 ubijene su u vazdušnim napadima izraelskih snaga na ciljeve u Pojasu Gaze, javljaju palestinski izvori. Među žrtvama je 16 žena i desetoro dece.

Izraelske snage bezbednosti navele su da su gađane kuće najviših zvaničnika Hamasa, uključujući lidera te organizacije Jahjea Sinvara.

Posle serije napada u nedelju, palestinske vlasti saopštile su da je do sada u napadima izraelskih snaga ubijeno 192, a ranjeno 1.230 Palestinaca.

EPA/ HAITHAM IMAD

Gaza, sahrane i potraga za nestalima

Veliki broj Palestinaca još uvek je zatrpan u ruševiniama zgrada uništenih u izraelskim napadima, rekao je zamenik šefa civilne odbrane Samir el Katib. “Nažalost, u ruševinama je još uvek veliki broj ranjenih i ubijenih”, rekao je El Katib.

Istovremeno, u Pojasu Gaze neprestano se sahranjuju žrtve sukoba. Do sada, u napadima izraelskih snaga bezbednosti ubijeno je više od 170 Palestinaca.

EPA/J MOHAMMED SABER

Sedam policajaca povređeno u Jerusalimu, ubijen Palestinac

Nekoliko izraelskih policajaca povređeno je pošto se, za sada neidentifikovana osoba, automobilom zaletela u njihov kontrolni punkt u Jerusalimu. Prema prvim podacima, povređeno je sedam pripadnika policije. Vozač automobila je ubijen.

Netanjahu: Operacija se nastavlja, potrebno još vremena

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da se “operacija protiv Hamasa nastavlja punom snagom” i dodaje da će “biti potrebno vremena” da se postignu vojni ciljevi.

Kaže da je u Gazi pogođeno preko 1.000 ciljeva, što je ozbiljno uzdrmalo Hamas, uključujući i podzemnu infrastrukturu, za koju kaže da je pretrpela ozbiljan, ali ne i konačni udarac.

“Nijedan terorista nije imun”, naglasio je Netanjahu, podsećajući da je IDF srušio “terorističke kule”, misleći na solitere u Gazi uništene u izraelskim vazdušnim napadima.

Dodaje da vojska čini sve da civilne žrtve svede na minimum.

IDF: Najžešći raketni napadi na Izrael nego ikada pre

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se ta zemlja suočava sa najžećim raketnim napadima na svoju teritoriju u najnovijem sukobu sa Hamasom koja kontroliše Pojas Gaze.

“Od ponedeljka, naoružane grupe u Gazi ispustile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa Hezbolahom”, kaže general-major izraelske vosjke Ori Gordin.

Tokom eskalacije nasilja u novembru 2019. između vojske i grupe Islamski džihad, iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno 570 raketa tokom tri dana.

U ratu 2006. godine sa Hezbolahom, na Izrael je ispaljeno ukupno 4.500 raketa tokom 19 dana, prema podacima koje je Gordin podelio sa novinarima.

(timesofisrael.com)

Lučki radnici u Italiji blokirali tovar oružja namenjen Izraelu

Italijanski lučki radnici blokirali su brod na putu za Izrael, za koji sumnjaju da je natovaren oružjem.

Izraelsko-palestinski sukob ušao je u sedmi dan. U sukobima Hamasa i izraelskih snaga bezbednosti poginula su 192, dok je ranjeno više od 1.200 Palestinaca, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Ubijheno je deset Izraelaca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vladika Teodosije zatražio podršku OEBS-a za opstanak SPC na Kosovu i Metohiji

Read Next

Kako funkcioniše izraelska strategija “košenja trave”