Virdžinija, poslednji galop generala Lija

“Sklanjanje ovog spomenika je mali korak ka cilju da se Šarlotsvilu, Virdžiniji i Americi pomogne kako bi se uhvatili u koštac sa grehom u kojem su ljudi bili voljni da unište živote crnaca zbog profita”, rekla je gradonačelnica tog grada, Nikaja Voker.

Najava uklanjanja spomenika, pre tri godine, pokrenula je talas protesta među lokalnim belim ekstremistima u kojima su stradale tri osobe.

Osim statue generala Lija, uskoro će biti uklonjen i spomenik njegovom pomoćniku, generalu Tomasu “Stounvolu” Džeksonu, takođe jednom od lidera konfederacije.

Statue dvojice generala, biće sklonjene na “sigurno mesto”, do odluke šta će sa njim na kraju biti učinjeno.

General Robert I. Li postao je, posle smrti 1870. godine, heroj među pristalicama konfederacije i belim ekstremistima. Vodio je snage konfederacije u najkrvavijoj epizodi Građanskog rata, sukobu kod Getisburga koja je predstavljala početak kraja armije konfederacije.

Posle smrti dobio je status heroja i otvorene, pristojne ličnosti, što je mahom bilo zasnovano na fikciji stvorenoj kako bi se istorijski ispeglali razlozi zbog kojih je izbio Građanski rat u SAD.

U stvarnosti, general Li je bio robovlasnik, koji je vodio pobunu pokrenutu kako bi se zaustavilo ukidanje ropstva. Samo kod Getisburga, ubijeno je oko 50.000 ljudi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Borelj i Varhelji o Srebrenici

Read Next

Pronađeno još sedam tela u urušenoj zgradi na Floridi, broj žrtava porastao na 86