Vesti – Srbija na dnu liste – pogledajte koje evropske zemlje imaju najveći broj zaštićenih prirodnih dobara – Travel Magazine

Nedavni članak Njujork Tajmsa o porastu Evropljana koji istražuju zaštićena područja, pokrenuo je pitanje koja evropska država najviše radi na zaštiti svojih prirodnih lokaliteta?

SaveOnEnergy.com analizirao je skoro 80.000 nacionalno zaštićenih kopnenih područja u Evropi, izračunavajući procenat zaštićenog prostora po zemlji, kako bi otkrio koja zemlja se najviše trudi da sačuva svoju prirodu.

Luksemburg i Slovenija na vrhu liste

Koja država ima najveći procenat zaštićenih kopnenih područja?

Zahvaljujući zaštićenim lokalitetima kao što su Geopark Mellerdall i Naturpark Our, SaveOnEnergy.com je otkrio da je Luksemburg evropska zemlja sa najvećim procentom zaštićenog zemljišta (76%). Luksemburg je jedna od najmanjih zemalja u Evropi (2.586 km2) i dom je za samo 134 određena područja, ali s tim površinama koje pokrivaju 1.963 km 2 zauzima prvo mesto.

Najbolje ocenjeni nacionalni parkovi

PROČITAJTE I…

Na drugom mestu je Slovenija, sa 72% zaštićene prirode, a država ima ogromnih 1.891 određenih područja. Iza Slovenije je Malta koja ima treći najveći procenat zaštićenog kopnenog zemljišta u Evropi!

Pokrivajući 65% svog zemljišta, lokalno stanovništvo može uživati na 250 lokacija, kao što su pećina Għar Dalam, Makluba i Mdina.

Kipar (57 određenih područja) i Lihtenštajn (44 određena područja) zauzimaju četvrto i peto mesto, jer je 56% i 45% zemljišta njihove zemlje zaštićeno zakonom.

U top 10 zemalja sa najvećim procentom zaštićenog kopnenog zemljišta su i:

6. Holandija: 44%
7. Velika Britanija: 36%
8. Austrija: 33%
9. Poljska: 33%
10. Nemačka: 31%

Srbija na dnu liste zasticenih prirodnih dobara

Foto: Save On Energy

Bosna i Hercegovina, Srbija i Rumunija na dnu liste

Koja država ima najmanji procenat zaštićenih kopnenih područja?

Sa samo 4%, kompanija SaveOnEnergy otkrila je da je Bosna i Hercegovina država sa najmanjim procentom zaštićene prirode u Evropi. Iako postoji 40 ​​određenih lokacija, oni pokrivaju samo 1.922 km2 od 192.232 km2 zemlje u zemlji.

Ništa bolja nije ni Rumunija koja ima samo 6% svog kopnenog kopna pod zaštitom. Odmah iza Bosne i Rumunije je i naša država koja ima tek 7% zaštićenog područja. Malo bolje od nas su Belgija (8%) i Portugal (9%).

Muzeji na otvorenom

PROČITAJTE I…

Koja metodologija je korišćena u ovom istraživanju?

Britanski Save on Energy analizirao je spisak nacionalno određenih područja Evropske agencije za životnu sredinu kako bi otkrio ukupan broj određenih i odgovarajućih zaštićenih područja u svakoj evropskoj zemlji do 2020. godine.

Zatim kada su definisali ukupnu površinu svake zemlje, izračunali su procenat zaštićenog prostora po zemlji. Tokom ovog istraživanja u obzir su dolazila samo kopnena područja, te su otpala „morska“ mesta i lokaliteti koji zalaze na  teritoriju drugih zemalja.

Pod „nacionalno zaštićeno područje“ je područje zaštićeno nacionalnim zakonodavstvom. Kopnena zaštićena područja su potpuno ili delimično zaštićena područja koja su državne vlasti odredile kao naučne rezervate sa ograničenim javnim pristupom, nacionalne parkove, prirodne spomenike, rezervate prirode ili utočišta divljih životinja, zaštićene pejzaže i područja kojima se upravlja uglavnom za održivu upotrebu.

Estonija, Finska, Irska i Turska uklonjene su iz podataka jer EEA nema dozvolu za distribuciju nekih ili svih lokacija po državama.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

3Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Suđenje za ubistvo Džordža Flojda: Završne reči u slučaju koji je obišao svet

Read Next

Troicki ubedljivim porazom završio učešće na Dorćolu