Vesti – Postani deo kluba “Zlatno srce” i pomozi deci iz cele Srbije – Travel Magazine

SOS Dečija sela Srbija nastala su 2004. godine sa misijom da stvore porodice za decu i mlade u nevolji, pomognu im da izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. Pružaju DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE, negujući individualni i kontinuirani pristup prilagođen njihovim potrebama.

Deca i mladi bez roditeljskog staranja u centru su svega što rade. Podršku im pružaju kroz tri programa: SOS Dečije selo Kraljevo, tri Centra za podršku porodici i Centar „Jaki mladi“.

U SOS Dečijem selu Kraljevo, u proteklih 15 godina, dom je našlo više od 160 dece bez roditeljskog staranja. Ovo je jedinstven koncept brige koji podrazumeva da hranitelji žive sa decom i mladima 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini, i to u porodičnim kućama specijalno napravljenim za višečlane porodice, u okviru Dečijeg sela. Oni brinu o deci, usmeravaju njihov razvoj dece ujedno vodeći i domaćinstvo.

Svakodnevnu podršku hraniteljima i deci pruža naš stručni psiho-pedagoškog tim SOS Dečijeg sela Kraljevo. Ovaj program obezbeđuje da biološka braća i sestre ostanu zajedno u istoj porodici, što predstavlja specifičnost naše brige. U našim porodicama deca žive dok ne postignu individualnu spremnost da pređu u „Zajednicu mladih“, koja predstavlja drugu fazu naše dugoročne brige, a zatim i u polusamostalni život do potpunog osamostaljivanja,“ – ističe Vesna Mraković Jokanović, nacionalni direktor SOS Dečija sela Srbija.

Zlatno srce

Foto: Promo

Centri za podršku

„Naši Centri za podršku porodici (U Beogradu, Nišu i Kraljevu) pružaju edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku porodicama u riziku kako ne bi došlo do izdvajanja dece. Zajedničkim trudom i zalaganjem, uz mnogo požrtvovanosti, doprinosimo razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i njihovoj integraciji u društvenu zajednicu.

Kroz karijerni Centar „Jaki Mladi” pružamo podršku mladima uzrasta od 16 do 30 godina, odraslim u domovima ili hraniteljskim porodicama, koji imaju ili su imali status dece bez roditeljskog staranja. Naš stručni tim pruža im psiho-socijalno savetovanje i pomoć pri zapošljavanju, čime se podiže samopouzdanje i zapošljivost mladih. Do sada je usluge centra koristilo više od 500 mladih koji napuštaju alternativnu brigu, a u ovom trenutku putem osamostaljivanja idemo sa 131 mladom osobom,“ – dodaje Jokanović.

Zahvaljujući podršci građana i kompanija deca i mladi uključeni u sve programe koje sprovode SOS Dečija sela Srbija dobijaju šansu za srećniji život, odrastanje i razvoj, uz tople reči podrške, ljubav i razumevanje. Mladi dobijaju priliku da se zaposle i rade posao od koga mogu samostalno da žive, a porodice osnažujuju svoje roditeljske kapacitete, ostaju na okupu i u mogućnosti su da deci obezbede pravilan rast i razvoj, i adekvatan nivo brige i staranja.

Postani clan kluba Zlatno srce

Foto: Promo / SOS Decija sela

Zlatno srce

Postanete i vi prijatelj dece i mladih bez roditeljskog staranja i porodica u riziku. To možete učiniti uključivanjem u Klub “Zlatno srce” putem web sajta organizacije, uključivanjem u Klub Prijatelja, kroz novčane donacije ili donacije u proizvodima i uslugama ili uplatom donacije na dinarski ili devizni račun SOS Dečija sela Srbija.

Više informacija o njihovom radu pronaći ćete na: www.sos-decijasela.rs ili pozivom na broj: +381 11 3989 776.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Putin na Dan sećanja i tuge: Klanjamo se svim junacima

Read Next

Tina Krajišnik za RTS: Vreme je da dobijemo Španiju na njihovom terenu