Vesti – Od Koloseuma do Pompeja: Kako funkcionišu italijanski muzeji u doba korone – Travel Magazine

Italijanski muzeji otvoreni su krajem aprila, nakon zabrane rada usled pandemije Covid-19, koja je nanela veliku štetu ekonomiji zemlje, ali i stopirala uobičajeni život. Kultura je takođe bila na udaru, preselivši se u “virtuelni” svet.

Kako danas funkcionišu muzeji širom Italije?

Mnogi muzeji trenutno imaju obeležene staze koje svi posetioci treba da slede, kao i ograničenja u broju posetilaca, koji mogu istovremeno da budu u zgradi muzeja. Tokom perioda dok su bili zatvoreni, muzeji su iskoristili priliku da reorganizuju svoje kolekcije i da usvoje nove procedure ulaska. Kao rezultat toga, posetioci sada ulaze u prostore koji su u velikoj meri prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Galleria dell’Accademia u Firenci, u kojoj se nalazi čuveni Mikelanđelov David, prilično je promenila svoju stalnu postavku u želji da posetiocima ponudi jedan novi doživljaj. Prvi posetioci koji su videli novu izložbu umetničkih dela bili su oduševljeni.

Italijanski turizam se oporavlja sporo

PROČITAJTE I…

Takođe u Firenci, čuvena galerija Uffizi je predstavila svoj novi enterijer. Posetioci sada ovde mogu da istraže 14 novih prostorija u kojima su izložena umetnička dela, koja nikada do sada nisu viđena u javnosti.

„Pažljivo smo pripremali ovo ponovno otvaranje, u želji da ono bude trijumfalno i sa ciljem da publici ponudimo seriju remek-dela, koja nikada ranije nisu viđena“ izjavio je Eike Schmidt, direktor Uffizija, na ponovnom otvaranju.

Reggia di Venaria, palata koja se nalazi na listi UNESCO baštine, takođe je imala dobar odziv javnosti od kada je ponovo otvorena.

„U prvom mesecu od poslednjeg ponovnog otvaranja 27. aprila 2021. godine, kompleks je posetilo preko 15.000 ljudi, dostigavši maksimum od 3.400 posetilaca tokom vikenda“, kaže Guido Curto, direktor konzorcijuma Kraljevskih savojskih rezidencija.

Procida prestonica kultura

PROČITAJTE I…

Aplikacije igraju važnu ulogu u ponovnom otvaranju muzeja

Mnogi muzeji su opremljeni aplikacijama koje pružaju, ne samo mape i uvide u postavku, već i informacije o tome koliko je posetilaca trenutno unutar muzeja.

Jedan od primera je aplikacija “Mi Pompeii”, koja vam omogućava da u realnom vremenu znate koliko je ljudi u svakom delu Pompeje, kako biste se držali bezbedne udaljenosti. Takođe ova aplikacija nudi i informacije o svim strukturama podrške (lekarska služba, toaleti i kiosci gde možete da kupite vodu i ostala osvežavajuća pića).

Uživanje u novim eksponatima

U egipatskom muzeju u Torinu postoji novi projekat pod nazivom „U laboratoriji učenjaka“. Ovo je ciklus izložbi koje posetiocima približavaju restauraciju, koja se vrši na pojedinim predmetima.

„Ova poslednja godina naterala nas je da preispitamo ulogu muzeja. Prioritet se mora dati istraživanju, unapređenju materijalne baštine i obezbeđivanju najšireg pristupa građanima, takođe putem digitalizacije zbirki.”

Svuda sa maskama

Maske za lice su obavezne, kako unutra, tako i na otvorenom. U nekim muzejima je obavezna rezervacija karata putem Interneta ili telefona, dok se u drugim snažno podstiče rezervisanje unapred.

U glavnim muzejima, koji premaše milion posetilaca svake godine, moraćete da rezervišete posetu najmanje 24 sata unapred, posebno za vikend. Savetuje se da pogledate web stranicu ili društvene profile muzeja koje želite da posetite, kako biste bili obavešteni o najnovijim pravilima i radnom vremenu.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Azorska ostrva, državljanin Srbije uhapšen sa tonom kokaina na jedrilici

Read Next

Zvezda silovita protiv Kairata, sledeći je Šerif