Vesti – Nema više gašenja telefona u avionu? – Travel Magazine

Evropska komisija je iznenadila avio kompanije, telekomunikacione operatere i putnike širom sveta saopštenjem da avioni sada mogu da obezbede 5G tehnologiju tokom leta. To znači da ne bi bilo više gašenja telefona u avionu. Putnici bi mogli da koriste svoje telefone tokom leta i to “u maksimumu svojih mogućnosti i karakteristika, baš kao i 5G mobilnu mrežu na zemlji”. Međutim, implementacija ove mere trenutno nije baš sasvim sigurna.

Aprilski kviz knjiga

PROČITAJTE I…

Obaveza gašenja telefona, zapravo “airplane” režim je podrazumevana postavka kod većine mobilnih uređaja. Ovaj režim označava isključivanje svake vrste komunikacije i kontakta sa mrežom. Uveden je jer bi korišćenje mobilnih mreža moglo da ometa pravilno funkcionisanje aviona i da dovede do nesreće (što je pak vrlo malo verovatno i što se, zapravo, nikada nije dogodilo).

Tehnološki napredak

Ukidanje “Airplane” režima je moguće jer se, zahvaljujući napretku tehnologije, sada mogu odrediti određene frekvencije za korišćenje 5G tehnologije. U isto vreme bi se izbeglo preklapanje sa komunikacionim vezama i indikatorima samog aviona. Mobilna usluga bi se pružala iz tzv. “piko-ćelije” (neke vrste rutera) smeštene u kabini aviona. Ovaj uređaj bi omogućavao povezivanje preko satelita.

Važnu odluku Evropske komisije je saopštio Tjeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište. On je naglasio da “nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta”. Uvođenje 5G mreže u avione ponudiće inovativne usluge putnicima ali će to biti i prilika za rast evropskih kompanija.

Želje i stvarnost

Zahvaljujući novoj tehnologiji neće više biti gašenja telefona. Moći ćemo da zovemo naše rođake i prijatelje, gledamo serije ili radimo na mreži tokom leta. Međutim, stvarnost je malo komplikovanija. Za početak, da bi do ovoga došlo, neophodna je potpuno stabilna i konfigurisana 5G mreža širom sveta. To je scenario na koji ćemo morati ipak da sačekamo još nekoliko godina.

Štaviše, trenutno povezivanje ne obećava. Od 2008. godine mnoge avio kompanije nude usluge slanja poruka, telefonskih poziva i prenosa podataka tokom leta. Međutim, cena je toliko visoka da većina putnika čak i ne razmišlja da ih koristi. Sa druge strane, povezivanje nije ni sasvim bezbedno, a kvarovi i prekidi veze se redovno dešavaju.

Kada ćemo zaista putovati bez gašenja telefona?

I pored mogućnosti da se odrede određene frekvencije za korišćenje 5G mreže, ne treba zanemariti ni činjenicu da povezivanje preko piko-ćelija još uvek nije povoljno. Mnoge avio kompanije će dobro razmisliti pre nego što ih ugrade u svoj avion. Glavno pitanje će biti koliko će im se ovakva investicija isplatiti. I tu dolazimo do suštine: ko je zadužen za naplatu ove usluge? Operater ili avioprevoznik? U pitanju su grupe “igrača” koje nemaju konkretnu ulogu definisanu zakonima što tek treba da se učini.

Iz tog razloga se istražuju nove vrste povezivanja, sa satelitima na manjim visinama, kako bi se došlo do stabilnije i profitabilnije veze. Kada se sve uzme u obzir, gašenja telefona neće biti, ali ćemo za to najverovatnije morati da pričekamo još koju godinu.

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

23Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Бајден поново помешао Ирак и Иран

Read Next

Одбојкаши Партизана бољи од Војводине у првој утакмици финала