Vesti – Muzej u Parizu ponovo otvoren posle pet godina – Travel Magazine

Muzej Karnavale (Musée Carnavalet) dugo se smatrao jednim od zanemarenih blaga Pariza. Nakon pet godina od kako je zatvoren i uloženih 55 miliona eura u restauraciju, postaće privlačniji posetiocima, pre svega, zahvaljujući osveženom prostoru. Muzej je ponovo otvoren za javnost krajem maja.

Najlepse skrivene baste Pariza

PROČITAJTE I…

Muzej Karnavale – jedan od najstarijih u Parizu

Skriveni dragulj smešten je u dve impozantne građevine koje datiraju još iz doba renesanse. Prvi put je otvoren 1888. godine, a posvećen je istoriji grada. U njemu se može naći eklektična mešavina artefakata i raznih zanimljivosti.

U muzeju ima svega, od galo-rimskih ruševina do nameštaja u art deko stilu. Mogu se videti lični predmeti Marije Antoanete, nameštaj Marsela Prusta, dela Renoara ali i karikature iz 19. veka, znaci i natpisi. Tu je i preko 30 nameštenih soba iz različitih perioda velelepnih pariskih domova koje su rekonstruisane do najsitnijih detalja.

Poboljšan izložbeni prostor

Muzej je zatvoren 2016. godine nakon što je kolekcija postala toliko velika da su se kustosi mučili da sve to prikažu na koherentan način. Ali uz pomoć obnove u vrednosti od 55 miliona eura, muzej je spreman da poželi dobrodošlicu posetiocima u svoj poboljšan izložbeni prostor. Među najpoželjnijim promenama su prilagođene kružne rute koje se kreću hronološkim redosledom. Takođe, otvoreni su i prethodno skriveni istureni delovi kako bi ušlo što više svetlosti u prostor.

U celoj zgradi postavljeni su liftovi i rampe kako bi bila pristupačna svima, kao i digitalni displeji koji su muzej uveli u 21. vek. Jedan od najstarijih delova muzeja koji se nalazi u podrumu u potpunosti je renoviran i sada otkriva kolekcije od mezolita do renesansnog perioda. Dve uvodne prostorije dočekuju posetioce, a tu je i kafe-restoran sa pogledom na vrtove.

Besplatan ulaz u muzej za stalnu postavku

Muzej Karnavale je udaljen samo pet minuta hoda od stanice metroa “Saint Paul”. Ulaz je besplatan kada je u pitanju stalna postavka. Posetiocima se naplaćuju samo privremene izložbe. Prva od njih se fokusira na život i delo francuskog fotografa Anrija Kartje-Bresona (Henri Cartier-Bresson). Ova izložba traje od 15. juna do 31. oktobra 2021. godine.

Muzej je otvoren od 10 do 18 časova svakog dana, osim ponedeljkom i praznicima.

Neobicni muzeji

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Osuđen kanibal iz Madrida – ubio majku, pa jeo delove njenog tela i njima hranio psa

Read Next

Stević: Očekujem još mnogo srpskih biciklista na SP u Istočnom Sarajevu