Vesti – Luvr – sada iz vaše sobe – Travel Magazine

Od prošle nedelje imate priliku da pogledate celokupno umetničko blago muzeja Luvr, bez potrebe da putujete u Pariz. Čuveni muzej je svoju celokupnu umetničku kolekciju postavio online, na zvaničnu internet stranicu. Tako je sada više od 480.000 umetničkih dela dostupno svima koji mogu uživati u svetskim remek-delima u bilo kom trenutku i to besplatno.

Najlepse skrivene baste Pariza

PROČITAJTE I…

Najpoznatija umetnička dela muzeja poput “Krilate pobede” (Nika sa Samotrake), “Miloske Venere” ​​i, naravno, „Mona Lize“ dostupna su svima, zajedno sa hiljadama drugih predmeta poput slika, skulptura, nakita, nameštaja i istorijskih predmeta.

Luvr otkriva celokupno umetničko blago

Direktor muzeja Luvr, Žan-Luk Martinez, naveo je u saopštenju za javnost da Luvr sada otkriva svoje blago, čak i ono manje poznato. Ovo je prvi put da svako može besplatno pristupiti svim kolekcijama muzeja. To se može učiniti sa računara ili pametnog telefona, bilo da su dela izložena u muzeju, pozajmljena ili se čuvaju u skladištu. Impresivno kulturno nasleđe Luvra je sada dostupno uz samo jedan klik.

Nova baza sadrži dela iz Luvra i pariskog muzeja Ežen Delakroa (Musée national Eugène Delacroix). Takođe, mogu se videti i skulpture iz obližnjih parkova, Tiljeri i Karusel. Internet posetioci mogu pregledati i dela koja su vraćena nakon Drugog svetskog rata i poverena Luvru na čuvanje, dok se ne vrate legitimnim vlasnicima.

Pretraga i virtuelni obilazak

Ukoliko posetilac nije sasvim siguran odakle da počne, može da oponaša posetu Luvru. Postoje interaktivne mape koje se mogu koristiti i tako posetioci mogu virtuelno istraživati sobu po sobu muzeja. Takođe, može se vršiti pretraga po određenom umetničkom delu, mogu se pretraživati kolekcije po temama ili pratiti tematske kolekcije koje su osmislili kustosi muzeja. Baza podataka će se kontinuirano ažurirati novim delima i parametrima za pretragu.

Luvr je zatvoren za posetioce od početka pandemije. Samo na kratko je bio otvoren tokom leta prošle godine, uz sve mere predostrožnosti protiv COVID-19. Međutim, u ovom momentu muzej je i dalje zatvoren za posetioce, zbog važećih epidemioloških mera u Parizu. Ovaj period čelnici muzeja koriste za obnovu, poput dodavanja novih bezbednosnih sistema, čišćenja skulptura i reorganizacije ulaza.

Skriveni dragulji Pariza

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

7Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Navaljni štrajkuje glađu, traži odgovarajuću medicinsku negu

Read Next

Radovanović potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom