Vesti – Lepa vest – Francuska otvorena za vakcinisane turiste – Travel Magazine

Nedostaje vam da šetate stopama Pabla Pikasa na Montmartru? Uživate u krajolicima Provanse ili šetate po plažama Normandije gde se odigrao Dan D?

Ove i sve druge francuske atrakcije od ove nedelje ponovo su lako dostupne većini stranih turista, uz uslov da su vakcinisani.

Zeleno svetlo za vakcinisane turiste

Francuska se vraća na evropsko turističko tržište posle vrlo restriktivnih mera karantina. Vlada je prošli petak objavila da uklanja potrebu za PCR testovima na koronavirus za vakcinisane Evropljane. Takođe vakcinisanim turistima iz većine ostatka sveta, uključujući Sjedinjene Države, veći deo Azije, Afrike, Bliskog Istoka i Severne i Centralne Amerike omogućiće da je posete ako imaju negativan test.

Srbija na spisku drzava ciji gradjani mogu da udju u EU

PROČITAJTE I…

I srpski građani koji su vakcinisani mogu da uđu u Francusku

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku pod uslovom da su revakcinisani (jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove, najmanje dve nedelje pre putovanja – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, odnosno četiri nedelje nakon vakcinacije vakcinom Johnson & Johnson), uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Putnici koji nisu vakcinisani, odnosno revakcinisani jednom od vakcina odobrenih u EU, moraće uz negativan PCR ili antigenski test da prilože i jedan od sledećih dokaza: dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU; dokaz da su nosioci studentske ili vize za duži boravak; dokaz da su zdravstveni radnici ili istraživači koji u Francusku dolaze radi obavljanja svoje profesije; dokaz da su zaposleni u sektoru transporta (pomorci, vozači kamiona); dokaz da su nosioci diplomatskih ili službenih pasoša; dokaz da njihovo putovanje podrazumeva tranzit preko jednog od aerodroma u Francuskoj (do 24h).

Muzej Karnavale

PROČITAJTE I…

Stop za crvenu zonu

Turizam u Francuskoj i dalje neće biti omogućen građanima iz zemalja koje se bore sa navalama virusa i zabrinjavajućim varijantama. Ova „crvena lista“ trenutno ima 16 zemalja, uključujući Indiju, Južnu Afriku i Brazil. Čak i vakcinisani putnici iz crvenih zemalja i dalje će morati da opravdaju putovanje i urade obavezan karantin od nedelju dana.

Izvan Evrope, većina ostatka sveta klasifikovana je kao „narandžasta“ u novom pravilniku o putovanjima koji je prošle nedelje objavila francuska vlada.

Vakcinisani posetioci iz „narandžastih“ zemalja – uključujući SAD i Britaniju, više neće morati da dođu u karantin po dolasku ili moraju da obrazlažu razloge svog putovanja u Francusku. Ipak, od njih će se i dalje tražiti negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili negativni antigeni test koji traje najviše 48 sati.

Nevakcinisanoj deci biće dozvoljeno da uđu sa vakcinisanim roditeljima, ali će morati da pokažu negativan test od 11. godine.

Evropski posetioci i oni iz sedam zemalja koje su klasifikovane kao „zelene“ – Australije, Južne Koreje, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda i Singapura – više neće morati da se podvrgavaju testiranju ako su vakcinisani.

Centar za testiranje

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Peru, autobus se survao niz 250 metara visoku liticu, poginulo 27 rudara

Read Next

Lep gest Nikole Jokića