Vesti – Koja pravila ulaska važe u državama u kojima državljani Srbije najviše vole da letuju? – Travel Magazine

Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, biće znatno jednostavniji nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije znatno ublažile uslove za dolazak turista, piše N1.

Albanija i Crna Gora bez posebnih mera za srpske turiste

Neke od njih, poput Crne Gore i Albanije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez ikakvih posebnih uslova, dok su u ostalim na snazi različiti propisi – od obaveznog negativnog PCR testa, preko potvrde o vakcinaciji, do dokaza o preležanoj infekciji kovid-19.

U nastavku pogledajte šta je potrebno za ulazak u osam država u kojima letuje najveći broj građana Srbije, izuzimajući Španiju i Italiju koje još ne dopuštaju ulazak turistima, kao i dodatne informacije koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija.

Digitalni zeleni sertifikat EU

PROČITAJTE I…

Egipat ima najstrože zahteve za ulazak

Najstrože uslove za ulazak u zemlju ima Egipat, u koji se može ući isključivo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za državljane Srbije koji su vakcinisani protiv kovida-19, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina.

Ipak, ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara). S obzirom na to da je cena PCR testa u Srbiji 9.000 dinara, nije teško zaključiti gde se više isplati uraditi PCR test koji vam je neophodan za ulazak u Egipat.

Kako do Grčke?

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Prvi je između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24), a drugi između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 7-23).

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19. Zvanično, Grci priznaju isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali su se portalu N1 javili čitaoci koji su 3. juna u Grčku ušli sa sertifikatom u koji je bio upisan samo negativan antigenski test, urađen dan pred put.

Ulazak u Grcku za drzavljane Srbije

Foto: Johhny Chen from Unsplash

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.

Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. PCR test obavezan je i za decu stariju od pet godina, mada se očekuje da ta starosna granica bude podignuta na 12 godina.

Pravila za Puket

PROČITAJTE I…

Ulazak u Tursku i Hrvatsku

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, ili dokaz da su preležali kovid-19.

Ulazak u Tursku za drzavljane Srbije

Foto: Meric Dagli from Unsplash

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz Turske, Egipta, Tunisa, Hrvatske i sa Kipra, kao i avionom iz Grčke, neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana. Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koja o tome poseduju odgovarajuću potvrdu.

Izvor: N1

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Fejsbuk suspenduje naloge Donalda Trampa na dve godine

Read Next

Lilard: Mislim da je Nikola Jokić MVP