Vesti – Italijanski turizam u velikoj krizi? – Travel Magazine

Italija predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, sa približno 40% svetskog stanovništva, koje ovu zemlju ima na vrhu svoje liste želja za letnji odmor. To su značajni brojevi koji jasno pokazuju šta italijanska turistička industrija znači za celu zemlju. Ali kakvi su tačno izgledi za italijanski turizam u nastupajućim letnjim mesecima? Da li joj sledi oporavak nakon stravične Covid-19 pandemije?

Prema rečima ministra turizma u zemlji Masima Garavaglie, Italija ide ka „rasprodatom” letu, pošto se zemlja ponovo pokrenula. Međutim, Garavaglia je takođe primetio da će to biti slučaj samo sa primorskim i planinskim destinacijama, dok će veliki gradovi nastaviti da se bore u narednim mesecima. Ministar je takođe dodao da se očekuje da će se broj rezervacija u Italiji povećati za 10% u poređenju sa prošlom godinom, s tim što će i domaća putovanja doživeti rast.

Novi uslovi ulaska u Hrvatsku

PROČITAJTE I…

Italijanski turizam – neopravdani optimizam?

Međutim, prema najnovijim podacima čini se da optimizam Garavaglie može izgledati donekle neopravdano, posebno ako se uzme u obzir koliko je italijanska turistička industrija od suštinske važnosti za zemlju. Prema centru za istraživanje tržišta Centro Studi Turistici u Firenci, broj noćenja stranih turista u Italiji smanjiće se za neverovatnih 56 miliona u odnosu na 2018. godinu, kada je 60 miliona stranih turista prenoćilo u zemlji. To predstavlja gubitak od 3,2 milijarde eura za sektor koji predstavlja 13% italijanskog BDP-a. Drugim rečima, ogroman udarac za italijansku turističku industriju, koja ne može doći do daha od početka pandemije.

Bergamo najpogođeniji

U ovom teškom trenutku gradovi se najviše bore. Jedan od ovih gradova je i Bergamo, koji često posećuju putnici koji putuju u Milano. Međutim, ove godine je to sasvim druga priča, zbog pandemije Covid-19 koja je u gradu prouzrokovala najveću stopu smrtnosti u Evropi (6.000 smrtnih slučajeva na 150.000 stanovnika).

„Ne krivim turiste. Ceo svet je video slike naše crkve pune kovčega. Svi su to videli. Naravno da se plaše”, rekao je meštanin.


Lombardija beleži pad od 80% u međunarodnim dolascima

Još jedan primer očajne situacije u Italiji je Lombardija, jedna od najvažnijih regija za taj sektor. Tokom četvoromesečnog perioda godine (januar – april 2021) došlo je do pada međunarodnih dolazaka za oko 80% u odnosu na 2019. godinu.

Lombardija je na vrhu liste regija po hotelskom prometu: 15 milijardi. To predstavlja 17% ukupnog prometa zemlje. Štaviše, u regionu postoji više od četvrtine miliona turistički aktivnih kompanija.

Delta Soj se siri Evropom

PROČITAJTE I…

Zeleni sertifikat može biti podsticaj

Italijanski zeleni sertifikat mogao bi predstavljati podsticaj za italijanski turizam, omogućavajući ljudima da se slobodno kreću unutar zemlje.

“Pass” je dokument koji potvrđuje vakcinaciju protiv Covid-19, oporavak od iste infekcije ili negativan rezultat antigenskog testa. U izvesnom smislu, vrlo je sličan sertifikatu koji je pokrenula EU, s tom razlikom što vam daje koristi u pogledu domaćih putovanja.

Kada će se industrija oporaviti?

Ovo je pitanje koje su mnogi postavili, ali na koje niko nema jednostavan i jedinstven odgovor. Mnogo je faktora koji će uticati na oporavak turističke industrije i u ovom trenutku je teško predvideti datum ili čak godinu.

Međutim, “Deloitte” je izneo svoje procene u pogledu oporavka turizma. Prema ovoj kompaniji, stvarni oporavak očekuje se u zemlji tek 2023. godine, dok će se međunarodno tržište oporaviti godinu dana kasnije.

Međutim, to sigurno ne znači da se od sada turistička situacija neće poboljšati. Procene su napravljene krajem 2020. pre početka kampanje vakcinacije. U tom kontekstu, postoji nada da će sama kampanja moći da poboljša učinak sektora počev od 2021. Ukratko, oporavak će biti spor, ali verovatno kontinuiran.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Uhapšena šestorica osumnjičenih za ubistvo predsednika Haitija, među njima i državljanin SAD

Read Next

Sad je i zvanično – Serhio Ramos u PSŽ-u!