Vesti – Evropske avio-kompanije upozoravaju da će digitalni COVID-19 sertifikat izazvati haos na aerodromima – Travel Magazine

Planovi Evropske unije za digitalni COVID sertifikat još uvek su „fragmentirani“, upozorila je evropska industrija avio-putovanja. Regulatorna tela koja predstavljaju najveće avio-kompanije i aerodrome starog kontinenta, izrazila su novu zabrinutost da će se stvarati ogromne gužve i redovi, ukoliko zemlje ne koordiniraju izdavanje sertifikata.

Pismo upozorenja liderima EU potpisali su grupa ACI Europe koja predstavlja evropske aerodrome, kao i predstavnička tela avio-kompanija A4E, IATA i ERA.

„Verifikacija sertifikata omogućiće nesmetano putovanje tokom leta za putnike iz EU“, stoji u zajedničkoj izjavi grupa. „Kako se putnički promet povećava u narednim nedeljama usled sezone, rizik od haosa na evropskim aerodromima je vrlo stvaran.”

Italijanski turizam se oporavlja sporo

PROČITAJTE I…

Ove grupe najviše brinu zbog dvostrukih provera i nedostatka alata za verifikaciju koji se pružaju avio-kompanijama, a koji će nesumnjivo izazvati nepotrebne redove na aerodromima i duže procese obrade podataka.

Digitalni sistem putovanja Covid-19 unutar EU stupio je na snagu 1. jula i od 27 EU članica, 21 je obuhvaćena u sistemu, dok 6 država još čeka tehničke parametre. Ovaj sertifikat prihvatile su i zemlje van EU – Norveška, Island, Lihtenštajn i Švajcarska.

Potvrde će sadržati dokaz da je osoba ili vakcinisana protiv COVID-19, da ima negativan rezultat PCR testa ili da je preležala koronavirus.

Prema EUROCONTROL-u, putnički saobraćaj širom evropske mreže aerodroma još uvek je daleko od oporavka – opao je za 77% početkom juna, u poređenju sa nivoima pre pandemije.

Samo 3 odsto Franuza zeli odmor van EU

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Snažna eksplozija u Teheranu, nema povređenih

Read Next

“Orlići” protiv Argentine napadaju polufinale SP