Vesti – Države koje su počele da izdaju digitalni zeleni sertifikat za putovanja – Travel Magazine

Digitalni zeleni sertifikat namenjen olakšanju putovanja unutar Evropske unije počeo je u utorak da funkcioniše u sedam zemalja. Zanimljivo je da u pomenutim zemljama do ovoga došlo i pre najavljenog roka. Zahvaljujući njima, moguće je baciti pregled na ono što bi moglo da postane standard za globalnu mobilnost nakon pandemije.

Euprava Zeleni Sertifikat

PROČITAJTE I…

Dokument, poznat kao digitalni zeleni sertifikat, beleži da li je osoba u potpunosti vakcinisana protiv koronavirusa. Takođe, ovaj dokument beleži i da li se oporavila od virusa kao i činjenicu da poseduje negativan test ne stariji od 72 sata. Putnici se mogu slobodno kretati ako je zadovoljen bar jedan od ova tri kriterijuma.

Digitalni zeleni sertifikat i zemlje EU koje su ga već uvele

Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska stavile su pomenute sertifikate na raspolaganje svojim državljanima od utorka i prihvataju ih za sve posetioce. Evropska komisija, izvršni organ EU, najavila je da će ovaj sistem biti u upotrebi u svih 27 zemalja članica od 1. jula.

Digitalni zeleni sertifikat pokrenut je nakon dvomesečnih priprema, što je relativno brzo imajući na umu da je zahtevao koordinaciju između 27 zemalja. Takođe, sertifikat sadrži i bezbednosne funkcije neophodne za verifikaciju autentičnosti podataka. Iz Komisije naglašavaju, usled zabrinutosti zbog zaštite privatnosti, da se podaci sistema nigde ne zadržavaju.

Dugoročni cilj EU

Dugoročni cilj je da svi stanovnici unutar Evropske Unije poseduju sertifikate, a da ih posetioci izvan EU mogu dobiti po dolasku. Izdavanje sertifikata strancima moglo bi da bude nezgodno, s obzirom na to da nisu sve države izdavale svojim stanovnicima potvrde o vakcinaciji po najvišim bezbednosnim standardima.

Evropska komisija pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o načinu provere statusa vakcinacije američkih posetilaca. Takođe, zahteva se od zemalja EU da ukinu zahteve koji se tiču testiranja i karantina za posetioce koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od koronavirusa. Takođe, zahteva se i ukidanje karantina za ljude sa negativnim PCR testom.

Velika Britanija i “crvena lista”

U utorak je Velika Britanija, koja više nije članica Unije, otvorila poseban terminal na aerodromu Heathrow. Terminal je namenjen putnicima koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja tj. sa tzv. “crvene liste”. Kako bi ti putnici bili odvojeni od ostalih, treba da stignu na Terminal 3, koji nije bio korišćen tokom pandemije.

Samo britanskim i irskim državljanima je dozvoljen ulazak iz zemalja sa crvene liste. I oni moraju da poseduju negativan test pre leta, a obavezan je i karantin po sletanju. Četrdeset i tri države su na britanskoj crvenoj listi, gotovo sve u Južnoj Americi, Africi, Bliskom istoku i južnoj Aziji.

Digitalni zeleni sertifikat i SAD

Zanimljivo je da je tzv. kovid-pasoš ili digitalni zeleni sertifikat naišao na brojne političke osude u SAD. Savezne države poput Alabame, Arizone, Floride i Džordžije zabranile su upotrebu ovih sertifikata. “Excelsior Pass” savezne države Njujork je prvi kovid-pasoš koji je izdala vlada Sjedinjenih Država. Svega oko 1,1 milion ovih potvrda je preuzeto na telefone i računare. To je izuzetno mali deo od 8,9 miliona stanovnika države koji su u potpunosti vakcinisani. Iako glavni sportski objekti i sve veći broj manjih kompanija u Njujorku prihvataju ovaj sertifikat, za ulazak u većinu objekata i firmi nije potreban dokaz o vakcinaciji.

Izrael ugostio prvu turisticku grupu

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Kraj Netanjahuove ere, dogovor opozicije u Izraelu o “vladi jedinstva”

Read Next

Izner nadigrao Krajinovića, Đere nakon velikog preokreta pobedio Kecmanovića