Vesti – Do kraja juna kovid pasoš u funkciji? EU na korak od uvođenja digitalnog sertifikata – Travel Magazine

Najnovije vesti iz Brisela potvrđuju da su se države članice dogovorile oko tehničkih specifikacija potrebnih za funkcionisanje sertifikata. Bitan dogovor doprinosi realizaciji kovid pasoša i deo je zajedničkog cilja da se do kraja juna „digitalni zeleni sertifikat“ pusti u „promet“.

QR kod bitan deo sertifikata

Sertifikat će prema pisanjima medija koristiti QR kod za pružanje digitalnog dokaza da je osoba ili vakcinisana, ili da je dobila negativan rezultat PCR testa ili da se oporavila od koronavirusa.

Prema predlozima, sertifikat će biti moguće koristiti u svim zemljama članicama EU, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Sertifikat će takođe biti polazna tačka za razvijanje u primenu sličnih u ostatku sveta.

„Ugovorene tehničke specifikacije, između ostalog, obuhvataju strukturu podataka i mehanizme kodiranja, uključujući QR kod, koji će obezbediti da se svi sertifikati, kako oni digitalni, tako i papirni, mogu verifikovati širom EU. Države članice EU će, putem posebnog namenskog sajta, moći da razmenjuju informacije, kao i da utvrđuju autentičnost sertifikata, bez potrebe za prenos ličnih podataka vlasnika potvrde“, navodi se u saopštenju zvaničnog Brisela.

Putovanje kucni ljubimac

PROČITAJTE I…

Savet se složio da pasoš ne bi trebalo da budu preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje ili putne isprave, kako bi se sprečila diskriminacija ljudi koji nisu imali vakcinaciju.

Očekuje se da će Evropski parlament usvojiti svoj zajednički stav na svojim plenarnim sednicama 26. i 29. aprila.

Digitalni zeleni sertifikat namenjen je olakšavanju sigurnog i slobodnog kretanja u EU tokom pandemije COVID-19.

Zemlje Azije propisi ulaska

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

2Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Bivši generali tvrde da Francusku preuzimaju džihadisti, policija pravi algoritam za hvatanje terorista

Read Next

ABA liga: Tripla kruna za Petruševa