Vesti – Brisel – potpuno vakcinisani izuzeti od ograničenja putovanja unutar EU? – Travel Magazine

Putnici koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19 ili su se oporavili od virusa trebalo bi da budu potpuno izuzeti od bilo kakvih ograničenja prilikom putovanja po Evropskoj uniji, poput testiranja i karantina, prema poslednjim vestima iz Brisela.

Preporuka iz Brisela dolazi u trenucima kada EU priprema izdavanje prvog travel pass-a za čitavu Evropsku uniju, kako bi se olakšalo kretanje unutar bloka, tokom pandemije. Zakon o Covid pasošima predviđa da se zemlje članice EU uzdrže od nametanja ograničenja putovanja onima koji ga imaju.

Međutim, zakon otvara vrata za dodatne mere u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije ili otkrivanja novih varijanti. Takođe ostavlja neodgovorena pitanja o tome šta se dešava onima koji nisu dobili sertifikat, ali nameravaju da putuju.

Bez PCR test za tranzit kroz aerodorom Shipol

PROČITAJTE I…

Šta sadrže glavne preporuke Brisela za slobodnu kretanja?

Svesna potencijalne fragmentacije i neizvesnosti za putnike, Evropska komisija je iznela nekoliko preporuku za nacionalne vlade.

Ako ih usvoje zemlje EU, nova pravila omogućiće da potpuno vakcinisani ljudi – koji su primili drugu dozu u poslednjih 14 dana, budu izuzeti od testiranja i zahteva za karantin tokom putovanja po Evropskoj uniji. Isto bi važilo i za one koji su se oporavili od koronavirusa u poslednjih 180 dana.

Na samim zemljama biće da odluče da li se pravilo odnosi i na one koji su delimično vakcinisani. Potvrde o vakcinaciji i oporavku treba da budu u skladu sa odredbama “EU Digital COVID” sertifikata, službenog naziva EU travel pass-a.

Brisel – bez karantina za one sa negativnim PCR testom

Pored toga, putnici sa važećim negativnim testom na COVID-19 ne bi trebalo da budu podvrgnuti karantinu. Evropska komisija predložila je dva standardizovana perioda važenja: 72 sata za PCR testove i 48 sati za brze antigenske testove.

Deca koja putuju sa roditeljima treba da budu izuzeta iz karantina kada su i roditelji oslobođeni postupka, dodala je Evropska komisija. Takođe, deca mlađa od šest godina ne bi trebalo uopšte da se podvrgavaju testiranju.

Od zelenih do tamnocrvenih područja

Brisel takođe želi dalje pojašnjenje i usaglašavanje u vezi sa “kolornom šemom” Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Putnici iz zelenih područja ne bi trebalo da imaju ograničenja, dok bi se od putnika iz narandžastih područja i dalje moglo tražiti da prilože PCR test pred polazak. Oni koji dolaze iz crvenih područja mogli bi biti primorani na karantin, ukoliko nemaju negativan PCR test.

„Za područja označena narandžastom bojom, predlog je da se poveća prag 14-dnevne kumulativne stope prijavljivanja slučajeva COVID-19 sa 50 na 75. Slično tome, za crvene, predlog je da se prilagodi opseg pragova sa trenutnih 50-150 do novih 75-150“, stoji u preporuci Evropske komisije.

Brisel želi da novu preporuku države članice usvoje do sredine juna. Pravila bi pomogla u stvaranju zajedničkog okvira za putovanja širom EU.

„Očekujemo od država članica da najbolje iskoriste ovaj dokument i preporuku da se svima omogući ponovno slobodno i sigurno kretanje“, rekao je Didier Reinders, evropski komesar za pravosuđe.

Čak i ako preporuka bude odobrena, nacionalne vlade bi i dalje mogle da je ignorišu i nametnu sopstvena ograničenja putovanja, onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od koronavirusa.

Kakav je ulazak za drzavljane Srbije u 9 omiljenih zemalja za srpske turiste

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Bajden povodom presude Mladiću: Pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti

Read Next

Van de Bek zbog povrede propušta EP