Vesti – Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja – Travel Magazine

Nakon što je stigla vest da će se od 1. jula izdavati i primenjivati digitalni sertifikat EU, saznali smo kako će se uskoro aktivirati i aplikacija IATA Travel Pass, koju trenutno testiraju brojne avio-kompanije širom sveta. Naime, brojni bliskoistočni i globalni prevoznici lansiraće digitalnu IATA travel pass aplikaciju koja će sadržati rezultate testiranja Covid-19 i sertifikate o punoj ili delimičnoj vakcinaciji, rekao je novinarima prošle nedelje Vili Volš (Willie Walsh), generalni direktor IATA-e.

IATA Travel Pass do sada je dobio „veoma pozitivne“ povratne informacije od avio-kompanija koje su ga testirale.

„Očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja aplikacija početi da izlazi iz režima testiranja“, rekao je gospodin Volš.

Qatar leti do Puketa

PROČITAJTE I…

Oko 60.000 ljudi učestvovalo je u probnoj fazi

Emirates, Etihad Airways, Saudia i Gulf Air bili su deo probnetest faze. Na njihovim odabranim letovima testirana je aplikacija.

Kada će IATA Travel Pass biti u praksi? Predviđeno lansiranje mobilne aplikacije biće nakon što IATA pozove države da dozvole integraciju digitalnih Covid sertifikata u putne aplikacije, kao što je njihova Travel Pass app propusnica, kako bi se smanjio pritisak na aerodrome i imigracione kontrolne punktove.

Vili Volš je takođe uputio kritike mnogim aerodromima i dobavljačima u regionu Bliskog Istoka i Afrike koji su pokušali da nadoknade gubitke nastale usled pandemije putem “značajnih” povećanja taksi.

“Ovo je veoma razočaravajuće u trenutku kada se nadamo da ćemo ponovo pokrenuti industriju“, rekao je Volš koji je opet pozvao industriju na “razumne dogovore” dobavljača, uključujući kontrolu letenja i upravljanje aerodromom na zemlji.

„Ne možemo sebi priuštiti da vidimo kako se dodatno opterećuju avio-kompanije koje su danas u izuzetno krhkom finansijskom položaju.”

Još u aprilu IATA je “udarila” protiv „monopolističkih“ cena dobavljača, uključujući i one na londonskom aerodromu Heathrow.

Globalno telo avio-kompanija takođe je kritikovalo „značajne nadoknade“ koje kompanije-partneri aerodroma naplaćuju putnicima na PCR testovima, čineći troškove putovanja izuzetno velikim i to posebno porodicama. Naime, u nekim afričkim zemljama PCR test može koštati i do 400 dolara, što je neprihvatljivo za bilo čije standarde.

Kakav je ulazak za drzavljane Srbije u 9 omiljenih zemalja za srpske turiste

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

NATO za jačanje odnosa sa Srbijom, podrška stabilnosti Zapadnog Balkana

Read Next

Đoković nastavio dominaciju i povećao prednost nad rivalima