Veliko otkriće naučnika: U ledu pronađeni nepoznati virusi stari 15.000 godina

Naučnici su otkrili u uzorcima leda sa glečera na tibetanskoj visoravni do sada nepoznate viruse koji potiču od pre 15.000 godina.

Pronađeni virusi se razlikuju od onih koje su naučnici ranije evidentirali, navodi se u studiji objavljenoj ranije ove sedmice u časopisu Mikrobajom.

Tim sastavljen od naučnika koji proučavaju klimatske promene i mikrobiologa sa Državnog univerziteta Ohajo, pronašao je viruse u dva uzorka leda ekstrahovana 2015. godine na vrhu Gulija, u zapadnoj Kini na oko 6.700 metara nadmorske visine, prenosi CNN.

Uzorci leda su izvađeni iz glečera na dubini od oko 310 metara, potvrdio je jedan od vodećih autora studije, mikrobiolog Džiping Džong.

Naučni tim je analizirao led i pronašao 33 virusa, od kojih najmanje 28 nisu bili poznati nauci od ranije, ali koji su uspeli da prežive jer su bili zamrznuti.

Slični tekstovi

Prema zaključcima objavljenim u studiji, pronađeni virusi su verovatno potekli iz tla ili od biljaka, a ne od ljudi ili životinja, prilagođeni su životu u ekstremnim uslovima i ne bi bili štetni za ljude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Ove dve osobine imaju samo najbolji ljubavnici

Read Next

Turska, Grčka i kosovsko pitanje – koji je domet Erdoganovog lobiranja za nova priznanja