Velika akcija Izraela u Pojasu Gaze – deset poginulih; Islamski džihad odgovorio sa preko 70 raketa

Izrael pogodio lokaciju sa koje su ispaljivane rakete u Pojasu Gaze

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo poziciju sa koje je Islamski džihad ispaljivao rakete na Izrael.

Sa te lokacije je, kako se navodi, večeras ispaljeno najmanje deest raketa.

Vojska je objavila i snimak napada.

SAD: Izrael ima pravo da se zaštiti; UN zabrinute

Američki ambasador u Izraelu Tom Najds tvitovao je da Sjedinjene Američke Države snažno veruju u to da Izrael ima pravo da se zaštiti, dodajući da Vašington apeluje na sve strane da smire tenzije.

Specijalni izaslanik UN za mirovni proces na Bliskom istoku Tor Venesland rekao je da je duboko zabrinut zbog eskalacije između palestinskih militanata i Izraela, uključujući ubistvo lidera Islamskog džihada.

(Times of Israel) 

IDF: Iz Pojasa Gaze ka Izraelu ispaljena 71 raketa za dva sata

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je iz Pojasa Gaze ka Izraelu ispaljena 71 raketa, od kojih je devet palo unutar Pojasa Gaze.

Terorističke rakete prete nevinim civilima – i Izraelcima i meštanima Gaze, navodi se u objavi izraelskog ministarstva na Tviteru.

Snimak udara na niz lokacija Islamskog džihada

Izraelske odbrambene snage objavile su video-snimak udara na niz lokacija Islamskog džihada u Gazi.

IDF navodi da je pogođeno postrojenje za proizvodnju raketnog materijala, lokaciju za proizvodnju oružja, mesto odakle se lansiraju rakete i vojni položaj. 

Opširnije Kraće

Hamas izbegava da se uključi u sukob

Palestinski zvaničnik rekao je da Islamski džihad vrši pritisak na Hamas kako bi se pridružio u akcijama protiv Izraela.

Tajms of Izrael ističe da Hamas izbegava da se uključi.

U ranijem saopštenju izrazili su solidarnost sa ubijenima, istovremeno izbegavajući da se javno odredi u vezi sa sa eventualnim učešćem u najnovijoj eskalaciji sukoba sa Izraelom.

Opširnije Kraće

IDF: Nastavljaju se napadi na ciljeve Islamskog džihada

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da nastavljaju sa napadima na lokacije palestinskog Islamskog džihada širom Pojasa Gaze.

Vlasti Tel Aviva otvaraju skloništa

Gradske vlasti Tel Aviva saopštile su da otvaraju javna skloništa, po uputstvima vojne komande.

Tajms of Izrael navodi da rakete koje su dosad lansirane iz Gaze nisu stigle do Tel Aviva.

Opširnije Kraće

Lapid: Bitka će potrajti koliko god je potrebno

U svom prvom javnom nastupu otkako je ranije danas potpisao operaciju “Zora” u Gazi, premijer Izraela Jair Lapid je rekao da će bitka “potrajati onoliko dugo koliko treba” i da vlada ima politiku “nulte tolerancije” za bilo kakve pokušaje napada iz Gaze na Izrael.

Islamski džihad: Više od 100 raketa ispaljeno na centralni i južni Izrael

Islamski džihad je saopštio da je u odmazdi za izraelski napad na centralni i južni Izrael ispaljeno više od 100 raketa. Njihov portparol je rekao da je to “samo početak odgovora” na ubistvo komandanata grupe.

Sirene za vazdušnu opasnost u centralnom Izraelu

U centralnom delu Izraela začule su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms of Izrael.

Egipat kao posrednik u krizi

Egipatska državna televizija javila je da će Kairo posredovati između Izraela i Palestine kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba.

Izraeske odbrambene snage tvrde da su u operaciji “Zora” gađani ciljevi palestinskog pokreta Islamski džihad u kome je likvidiran viši komandant te organizacije.

Zdravstveni zvaničnici u Palestini saopštili su da je najmanje deset ljudi, uključujući petogodišnje dete, ubijeno i da su 44 osobe ranjene u napadima.

Portparol izraleske vojske je rekao da se procenjuje da je ubijeno oko 15 “terorista”, dodavši da nema precizne podatke o žrtvama.

Izraelski vojni radio objavio je poziv vojnim rezervistima koji žive blizu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine.

Zvaničnik palestinskog Islamskog džihada potvrdio je da je Tajzir el Džabari, koga je izraelska vojska opisala kao glavnog koordinatora Islamskog džihada i Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu, kada su bombe pogodile nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

Na snimicima može da se vidi dim koji se izdiže iznad zgrade u kojoj se očigledno nalazio ubijeni Džabari.

U međuvremenu, u centralnom delu Izraela začule su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms of Izrael

Islamski džihad je saopštio da je u odmazdi na Tel Aviv i okolinu ispaljeno više od 100 raketa. Njihov portparol je rekao da je to “samo početak odgovora” na ubistvo komandanata grupe.

Egipat kao posrednik u krizi

U međuvremenu, egipatska državna televizija javila je da će Kairo posredovati između Izraela i Palestine kako bi se sprečila dalja eskalacija. 

Udari su usledili nakon što je Izrael uhapsio Basama el Sadija, jednog od vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom racije u okupiranom gradu Dženinu na Zapadnoj obali ranije ove nedelje.

Zbog straha od osvetničkih akcija, izralske snage zatvorile su sve prelaze ka Gazi i neke obližnje puteve, dodatno ograničavajući kretanje Palestincima.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da je cilj ove operacije “uklanjanje konkretne pretnje građanima Izraela i civilima koji žive u blizini Pojasa Gaze.”

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Visoka borbena gotovost snaga Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Read Next

Vaši putopisi – Šibenik – grad koji pruža puno više od sunca i mora – Travel Magazine