Vaši putopisi – Roxanich Wine & Heritage hotel – Kako sam doživio prosvjetljenje u Motovunu – Travel Magazine

Slavio sam rođendan i organizirao IBMC – International Business Meetup Club party. Došli su mi ljudi iz cijeloga svijeta, a među njima i direktorica marketinga Premier lige iz Londona. Ona uopće nije bitna za ovu priču. Samo se hvalim da svi vide koliko sam utjecajan.

Među uzvanicima je bila i Soraya, ali ne ona operirana starleta, već njezina imenjakinja iz Nizozemske, točnije omraženog nam grada Haaga. Zlobnici će reći ”Soraya za siromašne”, ali ima i ona Rolex na ruci, doduše nije sponzorski.

Krk Vrbnik

PROČITAJTE I…

Iako smo se razbili na partiju k’o Mladen Grdović i Alen Vitasović zajedno, odlučili smo ujutro otići na izlet put daleke, ali prijateljske Istre, točnije u Motovun u Roxanich vinariju/hotel. Pridružio nam se i njezin prijatelj Dirk koji je samo zbog mog partija doletio s Ibize.

Svi mi prigovaraju da glumim tajkuna, a nemam auto, ali dok oni svaki mjesec otplaćuju rate kredita za svoje polovne ljubimce, kojekakva osiguranja, registracije i troškove održavanja, ja tih briga nemam. Kad mi treba auto, odem u Carwiz i kažem: ”Dajte mi nešto najskuplje. Dajte mi ovaj Passat automatic.” Nakon toga kažem Sorayi: ”Joooj! Ostala mi je kartica doma. Jel’ možeš ti riješit papirologiju?”

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Pustili smo Milu Hrnića na najjače i krenuli na put. Sorayi je odmah pozlilo jer je na prvoj benziskoj pojela pola Mcdonaldsa. Rekao sam joj da se štedi za tartufe, ali kad odrastete u zemlji u kojoj je glavni specijalitet smrdljiva haringa, onda vam je Big Mac pojam gastronomije.

Roxanich

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Roxanich hotel/vinarija

Stigli smo u Roxanich hotel/vinariju taman na ručak.

Dok se Soraya previjala od GMO bolova, njezin kolega Dirk i ja smo uživali u odresku od Boškarina. Samo najbolje meso za Dragog Vođu, a sirotinja i vegani neka celer glođu 🙂

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Lagao bih kad bih rekao da nismo zavirili u čašicu tj. bocu.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Htio sam ubit’ oko nakon istarskih bakanalija, ali Soraya je rekla da je vrijeme za fotkanje. Priroda i vinogradi su u drugom planu. Obratite pažnju na njezinu liniju. Za razliku od one prve Soraye, moja gošća na strateškim mjestima ima 0% plastike. Ekološki je osvještena.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Fotkanje bez Dragog Vođe je kao minaret bez Hodže. Vin Diesel za siromašne, ulje na platnu.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Roxanich – vinski podrum

Doć u vinariju, a ne posjetit’ njihov vinski podrum je isto kao da se zaposlite u Stožeru HDZ-a i ne zarađujete na izmišljenoj pandemiji. Morao sam se samo presvuć da ne dođem na degustaciju k’o Lidlić.

Fidelio Tailor style.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Većina grožđa za Roxanich vina dolazi iz zapadnih dijelova poluotoka. Riječ je o čuvenoj „Crvenoj Istri”, nazvanoj prema svom neuobičajenom tipu crvenog tla (terra rossa) nastalog iz vapnenca. Crveno tlo je pH neutralno te bogato hranjivim tvarima i mineralima – idealno za uzgoj grožđa.

Ovo je i dokaz svim desničarima da Crveno ne mora uvijek biti loše.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

U vinariji Roxanich vina odležavaju u velikim drvenim spremnicima i bačvama. Na taj način se minimizira područje kontakta drva i grožđa te uvelike smanjuje infuzija drvenih tanina u vino. Rezultat toga je drvo u svojoj prirodnoj ulozi – gdje ono postaje mikro-oksigenacijska membrana koja u vino unosi kisik na prirodan i kontroliran način. U vinskom podrumu nemaju sintetičkih kemikalija. Sulfiti su reducirani na najmanju nužnu razinu, a bačve se tretiraju isključivo prirodnim pčelinjim voskom.

Znam da zvučim pametno, ali to nije samo zato što sam upisao tečaj za sommeliera u Hrvatskom Sommelier Klubu, nego i zato što sam sve ovo prepisao sa Roxanich web stranice.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Najveća kolekcija kubanskih cigara u Hrvatskoj

Zanimljivo je da vlasnik vinarije gospodin Mladen Rožanić ima i najveću kolekciju kubanskih cigara u Hrvatskoj. Naravno da su bile pod ključem.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

U jednom sam trenutku htio ispasti stvarno samoinicijativno pametan pa sam rekao Sorayi: ”Vidi! Imaju japanski vrt.” Ispalo je da su to gruzijske amfore, samo se ne vide jer su pod zemljom. Ako vas zanima nešto više o amforama i vinu unutar njih, posjetite Roxanich vinariju. Tko će sad to sve pisat’.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Naravno da smo razgledavanje završili s degustacijom vina. Soraya je velika obožavateljica orange vina tako joj se najviše svidjelo narančasto vino ”Ines u bijelom”: Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Vermentino, Glera, Friulano, Riesling Italico. Moj favorit je možda bilo crveno vino ”Dite”: Teran i Plavac Mali (Dingač).

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Ruski vojni objekti još 25 godina ostaju u Belorusiji

Read Next

Stefan Marković novi košarkaš Crvene zvezde