Vaši putopisi – Može li Slavonija postati kontinentalna Istra? – Travel Magazine

Raj za gurmane, vinoljupce i pivoljupce – Zlatna Slavonija poziva da je otkrijete i okusite čak i ako ste Lidlići.

Dolazite li iz pravca Zagreba, Lipik je prva postaja.

Obavezan posjet Državnoj ergeli lipicanaca gdje smo probali najbolju konjsku salamu ikad. Očekujem napad vegana i ljubitelja životinja za 3,2,1… ”Kako je mogao jesti konje? Đubre bezosjećajno! Gorjet će u paklu! Ovo je odvratno. Povratit ću!…

Slavonija Lipik

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Ovo je bio sam clickbait radi čitanosti. Zajebavam se. Niti jedan konj za našeg posjeta nije stradao. Štoviše, vozili smo se zapregom središtem grada i ulicom vila uz povijesni park s Toplicama Lipik.

Roxanich hotel vinarija

PROČITAJTE I…

Brzi i žestoki LIPIK

Lipik

Foto: Borna Subota

U toplicama se danas možete opustiti i uživati u wellnesu uz istovremenu brigu o zdravlju. Zanimljiva je činjenica da ste početkom prošlog stoljeća mogli bezbrižno uživati i u čarima prodavaćica ljubavi koje su bile smještene odmah do toplica. Vaše bolje polovice bi bile u bazenu ili na masaži na rehabilitaciji, a vi bi se relaksirali u njihovoj blizini, ali opet dovoljno daleko od njihovih znatiželjnih očiju. Možda su zato tada brakovi trajali duže. Ljudi su se više opuštali. Bila su to dobra stara vremena. Nažalost, danas je prostitucija zabranjena, ali rehabilitacija nije. Gutljaj geotermalne ljekovite vode s Antunovog vrela izbušenog još 1870. pomladit’ će vas za 10 godina.

Lipik

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Foto: Borna Subota

Bližilo se vrijeme ručka, a to se u Slavoniji ne propušta. Lipički restoran ”Nada” za svaku je preporuku. Topla povrtna juha zagrijat će želudac, uživat ćete u savršeno pečenoj teletini ili prefinoj punjenoj vješalici, a za kraj nešto slatko i domaće i tako siti i sretni, spremni ste za infarkt, a ako ne to, onda za nastavak putovanja.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

U Pakrac na craft

I Pakrac će vam poželjeti toplu dobrodošlicu. Svakako prošećite središtem grada posvećenom prvoj hrvatskoj moneti iz 13. stoljeća Slavonskom banovcu, koji je na sebi imao lik kune i čija je kovnica bila u Pakracu. Ne propustite brzi tečaj kovanja Banovca, tome će vas poučiti vitez pa ćete kao atraktivan suvenir iz ovog grada ponijeti kovanicu koju ste sami iskovali. Osjećao sam se moćno, kao da sam bankar koji poštenim radom stvara novac. Svaki udarac čekićem, jedna kovanica. Vježbam i zarađujem 🙂

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Zanimljivo je da imaju i festival graha, ali ne znam kakva je budućnost za takve festivale s obzirom na sve veći broj zelenih/eko fanatika koji se fanatično bore protiv ispuštanja CO2 u atmosferu.

Definitivno obiđite kompleks vlastelinstva Janković, zanimljiv Muzej vojne i ratne povijesti, možete i do izletišta Omanovac na Psunju. Ako ste „kratki“ s vremenom priuštite si barem kušanje piva u šarmantnoj craft pivovari Slavonica. Tamo ćete nazdraviti s Grofom, Groficom i Caricom, poznatim pivima hrvatske craft scene.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Kad Slavonci pripremaju street food…

Nakon crafta otvorit će vam se apetit pa predlažemo večeru u street food stilu u Požegi. Funky food totalno je in, poklonici burgera iz čitave Hrvatske dolaze kušati njihov najljući toxic burger. Samo su ga rijetki uspjeli pojesti do kraja pa bismo vam ipak preporučili fantastične blaže varijante burgera – mesne, fish i vege, sočne sendviče, krumpiriće sa sirom, krilca…, i nezaobilazni Choby 22, čobanac u sendviču. Za prste polizat!

Ovaj moderni koncept koji spaja tradicionalna slavonska jela s modernim okusima i očekivanjima osmislila su dvojica entuzijasta i gurmana . Ivan Adžić i Nikola Stanišić koji su jednako ćelavi kao Ribafish i Dragi Vođa. Spontano poput pobačaja, nastala je ova antologijska fotka – 4 Cellos.

Foto: Borna Subota

Nakon ovakvog gourmet dana vrijeme je za odmor. Moderni putnici koji vole komfor i urbani štih rezervirat će smještaj u novim butik apartmanima Rustica Nocte u Požegi. Tamo će vas dočekati uvijek nasmijani Mark, hrvatski Marko, samozatajni Tajlanđanin, koji uz vlasnika Marija Baničina pazi da vam baš ničeg ne nedostaje. Meni je nakon cijelodnevne gastro ture trebala liposukcija, ali nisam htio odmah prvi dan ispasti naporan gost. Pričekao sam do jutra.

Izvor: Facebook Rustica Nocte

Izvor: Facebook Rustica Nocte

Novi dan u znaku vina

Šetnja baroknim središtem Požege, bogati slavonski doručak u kući za odmor GoodLife s ukusnim proizvodima lokalnih OPG-ova Ribičić, Majetić, Baltić i Vaniš te savršene raw torte i slastice talentirane Kristine Vaniš koja sa zaručnikom Ivanom Majetićem vodi ovo prekrasno požeško imanje. Povrće je ovdje samo za dekoraciju jer mast je slast.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Foto: Borna Subota

Podelite ovaj članak…

46Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Tajna nemačka dokumenta dostupna javnosti, da li je Berlin kriv za raspad Jugoslavije

Read Next

Atalanta pregazila Sampdoriju