Vaši putopisi – Janda – moćan Dunav, netaknuta priroda Srema i jedna legenda – Travel Magazine

Bujna vegetacija, moćni Dunav, blagorodni vinogradi i legenda o tužnoj ljubavi dvoje mladih koji su čvrsto odlučili, da kad već ne mogu u životu, budu zauvek zajedno makar u smrti. Da, sve je to Janda!

Gde se nalazi Janda

U podnožju brda Koševac na padini koja seže do same obale Dunava čeka vas Janda. Pomalo uspavana ali na izvoran način rustično lepa.

Podseća na ono što je većina nas, dok smo za vikend varijante jurili urbane sadržaje, kafiće, restorane, uređena šetalista… zaboravila da postoji, i da može biti ugodno i relaksirajuće provesti dan u seocetu bez sadržaja, okruženi samo prirodom, bujnim zelenilom koje vrvi od života, pticama i divljim životinjicama. Janda je raj za one koji vole duge i beskrajne šetnje po prirodi ali i za ribolovce i bicikliste, i sve one koji imaju istraživačkog duha.

Konj Janda

Foto: Bojana Ristić Šofranac

Na Jandi nema ničega. Nema uredjenih puteva, prodavnica, kafea…samo puteljci i gusta vegetacija koja na organizam deluje izuzetno okrepljujuće.

Krk Vrbnik

PROČITAJTE I…

Uspavana lepotica, domaća rakija i Krčedin

Samo mesto je vikend naselje, ali ima i ljudi koji su ovde trajno nastanjeni. Ljubazni su i raspoloženi da razmene po koju reč sa nenadanim prolaznicima, daju po koji savet i upute u odredjenom pravcu. Od njih možete kupiti domaće vino i rakiju, a poneko u ponudi ima i med i borovnice.

Sami usponi ukoliko se odlučite za šetnju nisu naročito zahtevni, ali morate imati malo kondicije. Cvetnom ulicom koja počinje neposredno ispod radara na Koševcu možete napraviti krug od oko četiri kilometra i vratiti se Bagremovom na polaznu tačku ili, nešto duža putanja, produžiti putem dalje preko Krčedinskog brega- simpatičnog mestašca sa vikendicama koje okružuju lepo održavana dvorišta, sve do Krčedina.

Mala Janda

Foto: Bojana Ristić Šofranac

Ukoliko imate ambicija da zabacite štap i okušate sreću u pecanju možete se spustiti ka maloj Jandi gde vas čeka pitoma obala Dunava i veliki peščani sprud.

Ma,šta god vam duša ište!

Stari Slankamen

PROČITAJTE I…

Janda i Sulejman Veličanstveni

Obujte udobnu obuću, ponesite nešto za osveženje, isključite mobilni, opustite se i samo uživajte u šetnji i zvucima prirode. Na sve strane su vinogradi okrenuti prema Dunavu koji na ovom području u Sremu, na podlozi ispod koje je glina i les prepun minerala, uspevaju blagorodno još iz rimskog perioda.

A Janda ko Janda, leškari usnula i šapuće svoju priču o tragičnoj ljubavi dvoje mladih po kojoj je ovo mesto i dobilo svoje ime. Prema jednoj legendi u vreme kada je Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd dao je Janja paši da upravlja područjem Slankamena te je on u te svrhe osnovao svoju ličnu gardu. Okupio je snažne momke, neotesane i sklone alkoholu i ženama zbog kojih su meštani sklanjali sve svoje ženske članove i dovijali se na razne načine da ih sačuvaju.

Hajduk Janko i Rada – legenda iza imena mesta

Tako su i roditelji jedne Rade, devojke nadaleko poznate po svojoj raskošnoj lepoti i prodornim crnim očima, kako bi je sakrili od Sulejmanovih poslušnika svoju mezimicu domišljato odenuli i maskirali u staricu. Ali, Sulejman je to nekako doznao i naredio svojoj vojsci da je uhvate i dovedu u njegov harem u Beograd, što su ovi i učinili.

Hajduk Janko, Radin momak, nepokolebljiv i hrabar obukao se u trgovca i otišao za Beograd odlučan da spasi svoju dragu. Jednog dana Rada ga je ugledala sa prozora harema kako tumara i traži je po okolnim uličicama. Videvši svoju ljubav ova domišljata crnooka lepotica na prevaru je ubedila Sulejmana da je pusti da izadje da kupi svilu za novu haljinu kako bi mu bila još lepša, te se sa svojim draganom dala u beg.

Kad su bili nadomak Dunava Sulejmanova vojska ih je počela sustizati, pa je Janko je zastao da ih zaustavi kako bi njegova voljena Rada uspela da pobegne i vrati se kući. Ubrzo su vojnici opkolili i ubili Janka pa je mesto iz koga je potekao, a koje se nalazi izmedju Slankamenačkih Vinograda i Krčedina dobilo ime po ovom romantičnom junaku- Janda.

Čarnok i Slankamen

Dok je umirao poslednjom snagom doviknuo je voljenoj Radi da beži čamcem preko Dunava. I ona je u nadi da će se sa svojim Jankom tamo susresti prešla preko Dunava, ali kada je ova crnooka mlada žena videla da joj je dragi mrtav i Sulejmana sa vojskom na drugoj obali, zarila je sebi nož u srce, pa je polje uz sam Dunav kraj Jande po njoj nazvano Čarnok.

Eto, ako vam se probudio avanturistički duh prošetajte mističnom Jandom, prodjite Čarnok poljem, ali posetite i okolna mesta Krčedin, Stari Slankamen i Slankamenačke Vinograde.

Vino Janda

Foto: Bojana Ristić Šofranac

Dajte prostora sebi da osetite nešto novo i drugačije, prepustite se bar na jedan dan slow-life načinu života, i naravno uživajte!

Autorka teksta i fotografija je Bojana Ristić Šofranac- kreator bloga Paw traveller, na kome ćete pronaći zanimljive savete za putovanje sa ljubimcima, ali i simpatične pseće priče.

Pročitajte još zanimljivih putopisa ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Meksiko, narko-kartel objavio rat policiji

Read Next

Sve je spremno za Igre u Tokiju – medalje, ceremonija dodele, muzika…