Vaša bašta šareniće se kao nikad pre: Ove biljke raskošno cvetaju u junu

U junu će naše bašte biti najlepše i svi će im se diviti. Ovo cveće procvetaće baš u junu. 

Hemerokalis – u narodu poznati kao Lažni ljiljan

Još jedna biljka koja zaista voli sunce je Hemerokalis ,,Stela de Oro”. Ona se može uzgajati u više zona (3-9).

Prednosti Hemerokalisa su:

– dugo cveta, u periodu od maja do jula
– ponovo će procvetati
– prilagođava se različitim uslovima
– ima živopisno zlatno-žuto cveće koje oživi bilo koji prostor u kom se nalazi

Slični tekstovi

Jedini nedostatak je što je ovaj cvet previše zastupljen. Ne dozvolite da vas to odvrati od uzgoja ukoliko ga do sada niste uzgajali.

Kineski božur

Kineski božur prosto obožava sunce. Svi smo saglasni da su njegovi mirisni, veliki, dvostruki cvetovi divni, ali posebna vrednost je u tome što je kineski božur jedna od višegodišnjih trajnica. Međutim, on ima jednu manu – ne voli da se pomera. Ako baš morate da ga presađujete potrudite se da to bude na jesen kada ulazi u stanje mirovanja.

Salvija – ukrasna žalfija

Postoje brojne višegodišnje salvije koje cvetaju u junu uključujući i Blue Hill, koji raste u zonama 4 od 8 izložen suncu.

Glavna prednost uzgoja salvija je upravo to što ih je lako gajiti. Sa druge strane nekim ljudima se ne dopada miris lista, ali to je subjektivna stvar.

Tamnoljubičasti ukrasni luk

Postoji nekoliko vrsta ukrasnih cvetajućih lukova koje cvetaju u različito doba godine.
Međutim, postoji jedna posebna vrsta sa vrlo tamnoljubičastim cvetovima – Alium atropurpureum, koja cveta upravo u junu.

Ovaj ukrasni cvetajući luk cveta svake godine (tokom dugog niza godina) poput trajnica. Potrebno je samo da ga izložite velikoj količini sunca i uzgajate u zonama 4 do 8.

Budući da različite vrste cvetaju u različito vreme najviše ih vole oni koji traže cveće koje dugo cveta. Napolju možete staviti cvetajući luk na bilo koje prazno mesto u vašoj bašti, bilo da vam je potreban za proleće, leto ili jesen. Veliki nedostatak ove ukrasne biljke je što je otrovna.

Lavanda

Lavanda je zapravo žbun, ali je baštovani često tretiraju kao višegodišnje cveće.
Engleska lavanda je jedna od tvrđih vrsta (zone 5 do 8). Uzgajajte je na mestu koje je izloženo celodnevnom suncu.

Čak su i nevrtlari upoznati sa najboljom karakteristikom lavande – mirisom njenih listova koji se suše i mogu da se kuvaju. Ipak, lavanda ima i loše osobine, a najgora je što je netolerantna na zemlju koja ne isušuje dobro. Uzgoj ove mediteranske biljke u takvom tlu često dovodi do truljenja korena. Uvođenjem lavande u baštu ili na balkon, unosite miris Mediterana u svoj dom.

Zlatna lizimahija

Biljka poznata pod imenom Aleksandar je jedna od onih koje jako vole sunce i zone 4 do 8.
Ima raznolike listove koji pokazuju zelenu i ružičastu boju kada se prvi put pojave. Ipak, razočaravajuće je to što ova divna biljka ne zadržava dugo. Kada biljka cveta u junu, listići su joj zeleni i beli.

Monarda – poznatija kao indijska kopriva

Monarda se samo uvuče u junsko cveće i procveta krajem meseca. Uzgajajte je na mestu izloženom suncu do delimične senke. Ako odlučite da je uzgajate na celodnevnom suncu budite posebno pažljivi i dobro je zalivajte, jer voli blago vlažno tlo.

Prednosti monarde su:

– možete koristiti njene listove da začinite salatu
– od osušenih listova možete napraviti čaj
– koristite ga kao balzam za ubod pčela

Loša stvar je što ima tendenciju da se na listovima nađu praškaste plesni.

Roze hajdučka trava

Ova biljka se tradicionalno koristila za lek naročito za zarastanje rana. Danas se uzgaja uglavnom kao ukrasna biljka. Kod nas je najzastupljenija bela hajdučka trava, ali ona može biti i sa žutim, ružičastim i crvenim cvećem. Hajdučku travu treba saditi na području sa celodnevnim suncem, u zonama od 3 do 8. Hajdučka trava je otporna na sušu i hladnoću, pa tako predstavlja idealnog stanovnika vaše bašte. Razvija se i širi preko korena, tako da treba imati u vidu mogućnost da ometa drugo bilje koje ste posadili ili da vam naruši planirani raspored u bašti.

Bele margarete

Različite vrste margareta cvetaju u različito vreme. Bele margarete cvetaju od juna do septembra. Vole sunce, tako da ih zasadite na osunčanom delu bašte u zonama 5 do 10.

Iako liče na bele rade, u pitanju je drugačija vrsta dugogodišnjeg cveća. Loša strana belih margareta je što ih često napadaju insekti i unište čitavu biljku.

Delfinijum ili žavornjak

Različite vrste ove zanimljive biljke variraju u pogledu visine i izdržljivosti. Neke vrste rastu i do 90 cm, a uzgajaju se u zonama od 3 do 7. U pitanju je visoka jednogodišnja biljka koju slobodno možete posaditi u poslednji red svoje bašte i ona će se sasvim sigurno videti i privući pažnju. Delfinijum može biti raznih boja – plave, crvene, roze, bele, ljubičaste. Ima lekovita svojstva, a najčešće se koristi u lečenju dermatoloških, oftamoloških i zubnih oboljenja. Njen najveći nedostatak je što je veoma podložna truljenju, stoga joj je potrebna odlična drenaža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

TOP 5 DESTINACIJA ZA PRAVE GURMANE: U ovim gradovima je Entoni Bordejn najviše voleo da jede! (FOTO)

Read Next

Koliko košta punjač? Zadatak koji je zbunio svet (foto)