Uznemirujuća reklama za vakcine, žena se bori za život na respiratoru

Reklama za vakcine protiv koronavirusa, čije je emitovanje platila vlada Australije, izazvala je burne reakcije u tamošnjoj javnosti, javlja BBC.

[embedded content]

Vladina reklama prikazuje mlađu ženu na respiratoru koja pokušava da diše i očigledno je u panici. Reklama zatim prikazuje sledeći tekst: „Covid-19 može pogoditi svakoga… rezervišite svoj termin za vakcinisanje.“

„Licemerno i pogrešno“

Kritičari kažu da je ova vladina reklama usmerena na mlade ljude, što smatraju licemernim i pogrešnim s obzirom na to da će se osobe mlađe od 40 godina u Australiji vakcinisati tek krajem godine.

Slični tekstovi

Zdravstvene službe u Australiji, naime, preporučuju da mlađe osobe pričekaju na vakcinisanje Fajzerovih vakcinama, umesto AstraZeneke, koje na zalihama ima dovoljno. Ali, Fajzerovih vakcina u Australiji nema u neophodnoj količini, pa će mlađi morati da pričekaju na te vakcine.

Ova reklama zasad se prikazuje samo u Sidneju, gradu koji je zbog širenja delta soja nedavno ušao u treću nedelju lokdauna.

Kampanja pokrenuta u nedelju

Sporna reklama emitirana je u sklopu velike vladine kampanje pod nazivom „Arm Yourself“, koja je pokrenuta u nedelju.

– Potpuno je uvredljivo emitovati ovakvu reklamu u trenutku kad Australijanci u toj starosnoj grupi još uvek čekaju na svoje vakcine – napisao je australijski TV novinar Haj Rimington.

– Zašto se obraćamo mladima? Ne bi li trebalo da se obraćamo starijima od 55, koji se dvoume oko vakcinacije? – napisao je jedan australijski korisnik Tvitera o spornoj reklami.

Uklanjanje ove reklame iz etera zatražio je niz Australijanaca, među kojima su i zdravstveni radnici.

Vlada brani reklamu

Vlada je stala u obranu reklame.

– Reklama je namerno uznemirujuća kako bi poslala snažnu poruku o potrebi da se ostane kod kuće, da se testira i da se prijavi za vakcinisanje – rekao je Pol Keli, vodeći australijski zdravstveni zvaničnik.

Juče su australijske zdravstvene vlasti zabeležile prvi smrtni slučaj od pojave delta soja – prvi takav slučaj ove godine u toj zemlji.

Dosad je u Australiji vakcinisano manje od 10 posto populacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

U CrnojGori uginulo 200.000 kokošaka zbog nestanka struje

Read Next

Vučić: Stižu nova ulaganja na istok zemlje