Uzbuna u Vašingtonu – šta je Kina testirala, svemirsku letelicu ili hipersoničnu nuklearnu raketu

Citirajući pet neimenovanih izvora, Fajnenšl tajms tvrdi da je Kina lansirala hipersoničnu raketu sposobnu da nosi nuklearnu bojevu glavu. Projektil je, kažu, leteo svemirom i kružio oko Zemlje pre nego što je sleteo, promašivši cilj za oko 32 kilometra. Peking to demantuje, poručujući da je namera Kine miroljubivo korišćenje svemira za dobrobit čovečanstva.

Žao Liđan, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine kaže da je to bio rutinski test, sa ciljem da se ispitaju tehnologije ponovne upotrebe letelice.

“To je od velikog značaja za smanjenje troškova korišćenja svemirskih letelica i moglo bi da predstavlja ekonomičniji način da se istraži svemir”, dodaje Liđan.

Međutim, zapadni mediji tvrde da je taj poduhvat iznenadio američku obaveštajnu službu, pokazujući da je kineska vojska daleko naprednija u svom programu hipersoničnog naoružanja nego što su obaveštajci pretpostavljali.

Neki kongresmeni to smatraju pozivom na uzbunu i upozoravaju da bi SAD za deset godina mogle da izgube novi hladni rat sa Kinom.

“Pažljivo pratimo kineski razvoj oružja i naprednih sistema koji će samo povećati napetosti u regionu. Vašington će ostati fokusiran na vojni izazov iz Pekinga”, poručuje Lojd Ostin, ministar odbrane SAD.

Zabrinut je i blizak američki saveznik Japan.

“Izgleda da Kina ubrzano razvija hipersonično nuklearno oružje, kako bi zadobila odlučujuću snagu u probijanju antiraketne odbrane. Odgovorićemo na svaku pretnju jačanjem naših sistema protivvazdušne odbrane”, istakao je Hirokazu Macuno, generalni sekretar Vlade Japana.

Oružje koje može dostići brzinu pet puta veću od brzine zvuka

Hipersonično oružje posebno je teško presresti, jer može dostići brzinu pet puta veću od brzine zvuka.

Trenutno i Amerika i Rusija rade na hipersoničnim projektilima.

Severna Koreja tvrdi da je jedan takav lansirala prošlog meseca.

Dodatnu zabrinutost Zapada izazvale su zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice, prošle nedelje u Japanskom moru, kada su Kinezi prvi put u inostranstvo poslali avione i teške razarače.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kurtijeve igre i Dodikov “povratak Dejtonu” – kako se to sve uklapa u Hilov dolazak

Read Next

Vesti – Amerika se ponovo otvara – Travel Magazine