Usrećite svog psa: 5 sjajnih načina da mu pokažete da ga volite

Vlasnici pasa znaju da ih njihovi ljubimci vole, iako to ne izražavaju na isti način kao što to čine ljudi.

Nedavno istraživanje je rastužilo ljubitelje pasa kada je pokazalo da većina njih ne voli da ih grlite. To ne znači da psi ne uživaju u pažnji i ljubavi. Pokušajte da im pokažete svoju odanost na jeziku koji mogu da shvate.

Pogledajte ih duboko u oči
Doktor Brajan Hare, profesor Univerziteta „Duke“, objasnio je da kad pas zuri u svog vlasnika, tada ga zapravo „grli očima“. To ne znači da bi trebalo da gledate u oči bilo kog psa! Kontakt očima i dalje se u mnogim situacijama smatra izazovom ili pretnjom.

Ali svom ljubimcu pokušajte da pogledate u oči kada ste mirni i kada se opuštate. Govorite tiho, nežno ga pomazite i održavajte kontakt očima. Prema Brajanu ti mirni trenuci podstiču oslobađanje oksitocina u psećem mozgu – istog hormona koji vezuje majku i dete, piše Index.hr.

Oslonite se na njih
Ne samo figurativno, već fizički pritisnite deo svoje težine na svog psa. Ne do te mere da se oseća sputano, nego samo malo da pokaže da mu verujete. Da li vam se ikada pas oslonio na zadnji deo nogu dok ste radili nešto u kuhinji? To je vrsta zagrljaja kod pasa! Pokušajte da mu uzvratite na isti način.

Slični tekstovi

Neka spavaju s vama
Naučnik sa univerziteta „Emory“, Gregori Barns decenijama je proučavao pseći mozak koristeći MRI. Prema njegovom istraživanju, spavanje s čovekom je krajnji znak ljubavi i poverenja koje naši psi mogu da osete jer su tada najugroženiji.

To takođe pokazuje da nas smatraju članom svog čopora. Ako imate pravila o zabrani psa u krevetu, pokušajte da se sklupčate na sofi ili podu nekoliko minuta svaki dan kako biste mu pokazali svoju naklonost.

Podignite obrve
Japansko istraživanje iz 2013. pokazalo je da psi podižu obrve – posebno levu – kada vide svoje vlasnike. Kad su ih nepoznati ljudi pozdravljali, psi koji su učestvovali u istraživanju pokazali su daleko manje aktivnosti na licu u odnosu na to kada ugledaju svoje vlasnike.

Što više aktivnosti lica pokažete kada pozdravljate svog psa, to će više znati da su voljeni. Ako možete, podignite jednu obrvu, najbolje levu. Vaš pas će se zaista osećati posebno.

Samo budite svoji
Tokom svog opsežnog istraživanja dr. Barns je otkrio da je vlasnicima možda ponekad teško da otkriju šta njihovi psi misle, ali oni definitivno nemaju isti problem s čitanjem ljudskih osećaja!

Ako je vaša ljubav prema psu iskrena, oni to već znaju samo slušajući vaš glas, posmatrajući govor tela i postupke. Zato samo nastavite da radite ono što radite i vaš pas će vas nagraditi pokazujući naklonost na svoje posebne načine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Francuska metoda vaspitanja koja olakšava život roditeljima

Read Next

Kurti sa Lajčakom: Bitno je utvrditi principe dijaloga