Uspešno održana vojna vežba – prikaz naoružanja u Batajnici

Nakon završetka programa kroz taktičko-tehnički zbor predstavljena su sredstva naoružanja i vojne opreme iz razvoja domaće industrije.

Vučić i gost iz Bahreina tom prilikom upoznali su se sa najnovijim naoruženjem i opremom koje je predstavio pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Sin i izaslanik kralja Bahreina u razgovoru sa ministrom Stefanovićem koji mu je poklonio bodež Vojske Srbije, zahvalio se i rekao da Srbija može biti ponosna na vojnu opremu koju proizvodi i dodao da nakon svega što je video postoji mnogo oblasti za saradnju dbve zemlje.

Šta je sve prikazano 

Prethodno su u prikazu naoružanja učestvovali deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Program prikaza je počeo izviđanjem iz vazdušnog prostora vazduhoplovima tipa “Lasta”, a nastavljen simulacijom izviđanje i sa zemlje multisenzorsklom izviđačkom platformom MIP-3 na borbenom vozilu BOB KIV i kako snajperski parovi i timovi sa prenosnim daljinski kontrolisanim izviđačkim platformama MIP-1 dolaze u rejon rasporeda i posedaju ga.

Nakon izvršenog izviđanja iz vazduha i sa zemlje prikazano je zauzimanje vatrenih položaja sa samohodnim top haubicom “Nora”, i protivavionskim samohodnim artiljerijsko-raketnim sistemima “Pasars” kao podrška protivvazduhoplovnim snagama odbrane u operaciji.

Predstavljeno je i podrška avioni tipa “Orao” koji su vatrom u brišućem letu dejstvali po izabranim objektima na zemlji, kao podrška u specijalnim jednicama.

Prikazana je i evakuacija helikopterom “H-145M”,uz obezbeđenje tima specijalnih snaga koji su desantirali iz helikoptera “Mi17B5”.

Pripadnici specijalnih jedinica vozilama “Lazar”, Veliki Miloš” i NTV prikazali su blokiranja šireg rejona i stvaranje uslova za koordinisani napad i neutralisanje neprijatelja, a prikazan je i sinhornizovani upad specijalnih snaga u objekte u kojima se nalaze teroristi, uz vatrenu podršku dve daljinsko kontrolisane bezposadne platforme “Mali Miloš”.

Jedan tim specijalnih snaga desantirao se iz helikoptera “Mi8”, tehnikom brzog spuštanja “fastrope”, dok su dva “mala Miloša”, koji su spušteni iz helikoptera “Mi17” pružala logističku podršku jedinicama, dostavom potrebnih sredstava u prvu liniju borbe i realizovali hitnu medicinsku evakuaciju ranjenika.

Prikaz je završen naletom aviona i postrojavanje učesnika vežbe u kojoj je bilo angažovano 400 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preko 25 borbenih vozila i borbenih sistema, kao i 12 vazduhoplova.

U taktičko-tehničkom zboru bilo je angažovano oko 150 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske, i predstavnika preduzeća iz grupacije odbrambene industrije Srbije sa pet vazduhoplova i više od 130 borbenih vozila i borbenih sistema, naoružanja i druge opreme.

Šeik iz Bahreina, izaslanik kralja za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, prvoj nakon što je prošlog meseca predsednik Vučić posetio Bahrein.

Vučić je, inače, prvi predsednik Srbije koji je boravio u zvaničnoj poseti Bahrejnu, nakon čega je usledila poseta izaslanika bahreinskog kralja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma i sloboda

Read Next

Dačić: Pokrenućemo razgovor sa strankama bez prisustva međunarodne zajednice