Uragan Ijan četvrte kategorije udario na Floridu

Kretala se ka unutrašnjosti, gde se očekivalo da će oslabiti, ali su stanovnici centralne Floride i dalje mogli da iskuse uraganske vetrove.

Pre nego što je prošao kroz Meksički zaliv do Floride, uragan Ijan je juče probio zapadnu Kubu gde je usmrtio dve osobe i srušio električnu mrežu u zemlji.

“Ovo će biti loš dan, tačnije dva dana”, rekao je guverner Floride Ron De Santis, naglašavajući da ljudi treba da požure u najbezbednije sklonište i tamo ostanu.

Savezna vlada poslala je 300 kola hitne pomoći sa medicinskim timovima i spremna je da kamionom preveze 3,7 miliona obroka i 3,5 miliona litara vode kada oluja prođe.

“Bićemo tu da vam pomognemo da sve očistite i obnovite, da pomognemo Floridi da se ponovo pokrene”, rekao je danas predsednik Džo Bajden.

Podstaknut toplim vodama u Meksičkom zalivu, Ijan je preko noći porastao do uragana kategorije 4 sa vetrom brzine 250 km/h i nadomak je najopasnije kategorije 5, prema Nacionalnom centru za uragane.

Više od 450.000 domova i firmi ostalo je bez struje, a stanovnici su upozoreni da bi danima mogli biti bez struje.

Guverner Floride De Santis je rekao da država ima timove za potragu i spasavanje i 7.000 vojnika Nacionalne garde sa Floride i drugih mesta spremnih da pomognu kada se razvedri.

U delovima Džordžije i Južne Karoline takođe bi mogle da se pojave poplavne kiše i neki veliki talasi u subotu.

Guverner Džordžije Brajan Kemp je preventivno proglasio vanredno stanje, naredivši da 500 vojnika Nacionalne garde bude u pripravnosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

RTS imao uvid u izveštaj EP: EU da ne nastavlja pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji

Read Next

Modrić lakše povređen, biće spreman za El Klasiko