Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula u Sankt Peterburgu

Agencija Interfaks pozvala se na FSB koji je naveo da je Sosonjuk pokušao da uzme informacije iz baze podataka ruskih bezbednosnih službi.

Ruska federalna bezbednosna služba (FSB) je u petak privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu zbog pokušaja da od jednog ruskog državljanina pribavi poverljive informacije iz baze podataka ruske policije i FSB-a.

Iz pres-službe FSB-a su rekli da “ova aktivnost nije u skladu sa diplomatskim delovanjem i da je neprijateljske prirode prema Ruskoj federaciji.”

Rusija će prema ukrajinskom diplomati primeniti mere u skladu sa međunarodnim zakonom, dodaje se iz pres-službe FSB.

Ukrajina priprema mere prema ruskim diplomatama, nakon što je ukrajinski konzul priveden u Sankt Peterburgu, rekao je  zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Jenin.

“U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama”; izjavio je Jenin u intervjuu za novinsku agenciju UNN, preneo je Tas.

Prema međunarodnom pravu, diplomate imaju diplomatski imunitet u državama u kojima rade, ali im se može uskratiti pravo da ostanu u toj zemlji ukoliko prekrše zakon ili načine neprijateljski čin.

“Ruske bezbednosne agencije su pritvorile službenika generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu na nekoliko sati. On je sada član ukrajinske diplomatske misije. Okolnosti njegovog pritvaranja se razjašnjavaju. Prema postojećoj praksi i principu reciprociteta, Ukrajina sprema odgovor”, rekao je portparol za medij RBC-Ukrajina.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Snažimo Vojsku da bi zaštitili Srbiju, delujemo preventivno

Read Next

Neredi u Portlandu zbog policijskog ubistva