Uhapšeno više od 60 osoba u Turskoj, sumnja se da su građani prevareni na platformi za kriptovalute

Platforma za razmenu kriptovaluta “Todeks”, koja na dnevnom nivou sprovodi prodaju kriptovaluta u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara, juče je na svom sajtu objavila da će biti zatvorena u narednih nekoliko dana zbog procesa prodaje.

Međutim, korisnici nisu bili u mogućnosti da podignu novac i pristupe svojim nalozima, što je na društvenoj mreži Tviter navelo na sumnju da je moguće da su prevareni, što je privuklo pažnju medijima u Turskoj, prenosi Rojters.

Izdato je 78 naloga za hapšenje, a dosad su uhapšee 62 osobe u akciji koja je sprovedena u Istanbulu, ali i u još osam provincija, javlja Anadolija

Policija u Istanbulu je saopštila da je osnivač i direktor kompanije Faruk Fatih Ozer u utorak otišao u Tiranu.

Kako prenosi Anadolija, tursko ministarstvo pravde je pokrenulo proces za izdavanje poternice za Ozerom i njegovo izručenje iz Albanije. Iz Interpola je saopšteno da je raspisana crvena poternica za Ozerom, na zahtev Ankare.

Iz tužilaštva u Istanbulu se navodi da je istraga pokrenuta zbog toga što je platforma dovela do “nezadovoljstva mnogih građana”. Iz uprave za finansijski kriminal Turske je rečeno da su svi računi kompanije blokirani u sredu i da su i oni pokrenuli istragu.  

Iz “Todeksa” su naveli da su “negativni” medijski izveštaji neistiniti i da su banke i fondovi želeli da investiraju u kompaniju, kao i da su predložili partnerstvo.

Poslednjeg radnog dana na platformi “Todeks” je dostignuta razmenu u vrednosti od 538 miliona dolara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Španski ministar i lider Podemosa dobili pretnje smrću

Read Next

Navaljni prekida štrajk glađu