Uhapšen bivši državni tužilac Meksika, traganje za istinom o 43 ubijena studenta

Hesus Muriljo uhapšen je u svojoj kući u Meksiko Sitiju pod optužbom za prisilni nestanak, mučenje i ometanje pravde prilikom otmice i nestanka učenika i nastavnika u jugozapadnoj državi Gerero, prenosi Rojters.

Muriljo je odveden u kancelariju državnog tužioca i biće prebačen u zatvor Meksiko Sitija, saopštile su vlasti.

Nekoliko sati nakon hapšenja Murilja, sudija je izdao još 83 naloga za hapšenje – za vojnike, policajce, zvaničnike Gerera i članove bande – u vezi sa tim slučajem, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Muriljo je tokom mandata 2012-2015 pod tadašnjim predsednikom Enrikeom Penom Nijetom, nadgledao veoma kritikovanu istragu o nestanku studenata sa Ajocinape učiteljskog koledža 26. septembra 2014. godine.

Posmrtni ostaci samo tri studenta su pronađeni i identifikovani, a mnoga pitanja od tada progone Meksiko.

Međunarodni eksperti kritikovali su zvaničnu istragu “prožetu greškama i zloupotrebama”, uključujući mučenje svedoka. Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador preuzeo je dužnost 2018. obećavajući da će razjasniti šta se dogodilo.

Administracija Lopeza Obradora pokušavala je od 2020. da uhapsi još jednog visokog bivšeg zvaničnika, Tomasa Zerona i zatražila od Izraela prošle godine da ga izruči.

Hapšenje je usledilo dan nakon što je najviši zvaničnik Meksika za ljudska prava Alehandro Encinas nazvao nestanke “državnim zločinom” uz učešće lokalnih, državnih i saveznih zvaničnika.

“Šta se dogodilo? Prisilni nestanak dečaka te noći od strane vlasti i kriminalnih grupa”, rekao je Encinas na konferenciji za novinare.

Najviši nivoi administracije Pene Nijeta organizovali su zataškavanje, rekao je Encinas, uključujući promenu mesta zločina i skrivanje veza između vlasti i kriminalaca.

Muriljo je preuzeo slučaj Ajocinapa 2014. i nazvao nalaze vlade “istorijskom istinom”.

Prema toj verziji, lokalna narko-banda je studente pomešala sa pripadnicima rivalske grupe, ubila ih, njihova tela spalila na deponiji, a ostatke bacila u reku.

Komisija međunarodnih eksperata napravila je rupe u istrazi, a Ujedinjene nacije su osudile proizvoljna zatvaranja i mučenje tokom istrage.

“Istorijska istina” je na kraju postala sinonim za percepciju korupcije i nekažnjivosti pod Pena Nijetom, jer je bes rastao zbog nedostatka odgovora.

Muriljo, koji je ranije bio savezni poslanik i guverner države Idalgo, podneo je ostavku 2015. godine pošto su se narasle kritike zbog njegovog vođenja slučaja.

Advokat roditelja učenika iz Ajocinape, Vidulfo Rosales, pozvao je vladu da izvrši više hapšenja.

“Ostalo je još mnogo toga pre nego što možemo da pomislimo da je ovaj slučaj rešen”, rekao je Rosales za meksičku televiziju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kfor pojačava prisustvo, Priština ne pristaje na ustupke – Vučić se sutra obraća javnosti

Read Next

Real pregazio Seltu u Vigu