UBRZAVA METABOLIZAM, ČISTI TOKSINE IZ TELA: 5 razloga zašto treba svakodnevno piti mineralnu vodu!

Sve je rečeno o potrebi vode za telo, a zlatno pravilo od dva litra tečnosti dnevno savršeno je savladano.

Ispijanje čiste vode u pravoj količini eliminiše rizik od dehidracije, ubrzava metabolizam i uklanja toksine iz tela. Međutim, od čaše vode možete dobiti još više ako je puna minerala. U našem članku prikupili smo sve što treba da znate o mineralnoj vodi: šta je ona, kako deluje na telo i koliko treba da pijete kako ne biste sebi naštetili.

Kakva mineralna voda postoji?

Stona voda

Stona mineralna voda se razlikuje od obične prečišćene vode samo po tome što se crpi iz prirodnog izvora, a ne iz vodovoda. Mineralni sastav takve vode može biti bogat, ali koncentracija neće prelaziti 1 g po litru. Upravo se ta voda može piti 2-2,5 litara dnevno, a koristi se i za kuvanje čaja ili kafe.

Lekovita mineralna voda

Lekovita mineralna voda ima visoku koncentraciju mineralnih supstanci, ali još uvek nedovoljnu da šteti zdravlju. Ovde, po pravilu, možete pronaći gvožđe, bor, silicijum i natrijum u ispravnoj koncentraciji za telo. Međutim, 0,5-0,7 litara takve vode biće dovoljno za zdravlje. Višak mineralnih soli može izazvati bolesti jetre i bubrega.

Terapijska mineralna voda

Ono sa čime morate biti zaista oprezni je terapijska mineralna voda. Ona, u strogom smislu, nije lek, pa može stajati na policama supermarketa, ali takvu vodu možete piti samo po uputstvu lekara. Koncentracija minerala u lekovitoj vodi prelazi 10 g po litru, a ako nekome pomogne da se izbori sa bolestima, onda će kod zdrave osobe lako izazvati probleme.

Koja je svrha?

Broj korisnih svojstava mineralne vode je zaista impresivan. U stvari, mineralna voda je rastvor soli, od kojih svaka ima svoj lekoviti efekat. Lekovita voda obično poseduje specifična svojstva (setite se da je propisuje samo lekar). Lekovita voda ima gotovo uvek isti mineralni sastav, što blagotvorno deluje na sve telesne sisteme.

Normalizuje probavni trakt

Hloridi i sulfati sadržani u mineralnoj vodi povećavaju sekreciju želuca, olakšavajući proces varenja i podstiču pokretljivost creva, ublažavajući nadimanje i nelagodnost. Samo jedna čaša mineralne vode dnevno može primetno uticati na vaše blagostanje. Pored toga, voda stabilizuje kiselinsko-baznu ravnotežu u telu.

Razređuje krv i uklanja toksine

Na ovaj ili onaj način, u našem telu se akumuliraju patogene supstance koje, ukoliko dostignu visoku koncentraciju, mogu dovesti do niza neprijatnih zdravstvenih posledica. Mineralna voda ih uklanja iz tela efikasnije i brže od uobičajene vode za piće, čineći prirodnu zaštitnu barijeru. Voda bogata gvožđem može pomoći u normalizaciji kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Normalizuje rad nervnog sistema

Ako patite od stalnog stresa i povećane anksioznosti, odaberite mineralnu vodu bogatu magnezijumom, koja poboljšava kognitivne funkcije i izvrsno smiruje živce.

Sprečava dehidrataciju

Ako dodate još čašu mineralne vode u potrebna 2 litra čiste vode dnevno, rizik od dehidracije će se znatno smanjiti. Ovo će pomoći da se značajno poboljša celokupno zdravlje, da se rešite umora i pospanosti.

Oporavak posle treninga

Tokom aktivnih fizičkih aktivnosti gubimo ne samo puno tečnosti, već i neke od mineralnih soli koje se prirodno nalaze u telu. Mineralna voda pomaže u nadoknađivanju ovog gubitka. Ako trenirate ujutru pre posla, čaša mineralne vode nakon treninga, u kombinaciji sa kontrastnim tušem, oslobodiće vas osećaja umora.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

4 GREŠKE U SVAKODNEVNOJ NEZI KOJE DOPRINOSE PRERANOM SATRENJU KOŽE: Ovaj proizvod zaboravite!

Read Next

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Veličina vaše zenice otkriva koliko ste inteligentni!