U sukobima policije i vernika u Jerusalimu više od 220 povređenih

Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i jučerašnje pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je ranije AP.

Sinoćni sukobi su izbili kada je veliki broj pripadnika izraelske policije raspoređen oko džamije Al Aksa, dok su muslimani klanjali na večernjoj molitvi u svetom mesecu Ramazana.

Na video snimcima sa lica mesta vidi se da su vernici bacali stolice, kamenje i druge predmete prema policiji koja je tokom intervencije upala u džamiju.

Palestinska služba Crvenog polumeseca otvorila je ambulantu na mestu sukoba i pružala pomoć povređenima, a izraelska policija je saopštila da je bila prinuđena da primeni silu kako bi “uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vernika”, preneo je Bi-Bi-Si.

Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtevajući od policije da “odmah prekine da ispaljuje gumene metke i suzavac na vernike”, a od mladih Palestinaca da se “smire i prekinu da protestuju”, navedeno je u izveštaju dopisnika Rojtersa sa lica mesta.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Dveri održale prvu porodičnu šetnju u Leskovcu, uvod u početak kampanje

Read Next

Raste broj ubijenih u pokolju u Rio de Žaneiru, UN apeluje na nezavisnu istragu