U prošloj godini privreda zaposlila više od 43.500 radnika – ko je ostvario rekordnu dobit

Rekorder je sektor snabdevanja električnom energijom sa dobitom koji je čak 6,6 puta veći nego 2019. Da li je, međutim, takvo veliko povećanje pratio srazmeran rast zarada?

“Mi raspolažemo podacima o bruto zaradama i one su porasle za 9,5 posto u proseku, ali nismo pratili po sektorima, kako koji sektor. U svakom slučaju, ukupno posmatramo ovo je značajno povećanje,” ističe Ružica Stamenković registrator u Registru finansijskih izveštaja.

I javna preduzeća su iz negativnog prešla u sferu poslovanja sa dobitkom – 29,6 milijardi dinara što je 6,8 odsto dobitka cele privrede. To se objašnjava većim aktivnostima, smanjenjem troškova, smanjenjem broja zaposlenih za 1.194 radnika, ali i državnom pomoći u iznosu od 4,5 odsto njihovih poslovnih prihoda.

“To su prethodni izveštaji koji još uvek nisu usvojeni, i revizija nije pregledala ove izveštaje, tako da na sadašnjem nivou ne saopštavamo podatke o pojedinačnim javnim preduzećima, ali ćemo o njima svakako detaljno govoriti u jesen”, navela je Stamenkovićeva.

Agencija za privredne registre sedmično podnosi prijave prekršajnom sudu protiv onih za koje se utvrdi da nisu u skladu sa zakonom prijavili stvarnog vlasnika. Prvi na proveri su privredna društva, ali nisu jedini.

“Najviše, gledam udruženja građana. Oni i dalje, značajan broj njih, odbija da prihvati obavezu da upiše stvarnog vlasnika”, upozorio je Milan Lučić, direktor APR-a.

Neprofitne institucije, 46,4 hiljade, bile su u plusu dve milijarde dinara, izuzev sportskih udruženja i saveza.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Karacev: Pobeda protiv Novaka najvrednija u karijeri

Read Next

Momirović: U narednih pet godina investiraće se četiri milijarde evra u ekološke projekte