Turska počela megaprojekat izgradnje “Kanala Istanbul”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na svečanosti je rekao da se danas okreće nova stranica u istoriji razvoja Turske.

“Na “Kanal Istanbul” gledamo kao na projekt spašavanja budućnosti Istanbula”, kazao je Erdogan.

Podsetivši da je 30-tih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, Erdogan je rekao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000, prenosi agencija Anadolija.

“Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i severa i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija”, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je megaprojekt izgradnje “Kanala Istanbula”, između ostalog, neophodan i zarad očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

“Trenutna ruta “Kanala Istanbula” izabrana je na bazi naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih”, kazao je Erdogan i dodao da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u kanalu odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

“Cilj nam je da “Kanal Istanbul” završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara”, kazao je Erdogan.

Turski predsednik je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu.

Duž “Kanala Istanbul”, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Britanski razarač “Defender” pristao u gruzijsku luku

Read Next

Napadač u Vircburgu bio brutalan, žrtve većinom žene