Tuga posle seksa? Da, “post-sex blues” postoji!

Postkoitalna disforija poznata i kao „post-sex blues“ odnosi se na osećaj ekstremne mučnine i tuge koji se javljaju nakon seksa, a obično se manifestuje kod pojedinaca koji su preživeli bilo kakvu seksualnu traumu ili napad.

Psihološkinja dr Lori Bet Bisbej kaže da u praksi upoznala veliki broj pacijenata koji nisu doživeli traumu, a ipak su se susreli s negativnim osećanjima nakon seksualnog čina.

“Pretpostavljam da se to događa ljudima koji su očekivali više od seksualnih iskustava”, rekla je Bisbej za The Post.

Mnogi ljudi, objašnjava ona, očekuju viši nivo zadovoljstva i intimnosti tokom seksa, kako bi se oslobodili stresa, a kad to izostane, javljaju se razne negativne emocije. Ipak, naglašava ona, postoji razlika između post-sex bluesa i generalnog naleta emocija koji se može javiti nakon seksa.

“Ljudi mogu i nakon prijatnih i intenzivnih iskustava da plaču ili da se smeju, jer su plač i smeh ‘izduvni ventili’ nakon seksa”, objasnila je.

Slični tekstovi

To se posebno dešava ako je iskustvo bilo fizički intenzivno, primera radi, snažan ili višestruki orgazam.

Ipak, prava postkoitalna disforija, kaže, može dovesti do ozbiljnih problema, poput izbegavana intimnosti. Međutim, postoji rešenje.

“Pre seksa razjasnite zašto ga imate i zašto ste izabrali tog partnera”, kaže. Ako osećate krivicu ili sram, ispitajte to pre seksualnog čina – razgovarajte s partnerom, prijateljem ili profesionalcem.

“Isto tako, ne očekujte da će fizička intimnost rešiti probleme u vezi”, upozorila je. Fizička intimnost povećava povezanost, ali za rešavanje problema je potrebno da komunicirate. Ponekad kod žena, kaže psihološkinja, post-sex blues mogu uzrokovati i hormonalni problem

“Imala sam 52-godišnju pacijentkinju koja je išla na terapije svaki put kad bi imala odnose s mužem”, prisetila se dr Bisbej. U jednom trenutku je počela da izbegava seks. Na kraju smo, kroz detaljnu analizu njenog psiho-fizičkog stanja, utvrdili da je žena ušla u menopauzu, kaže, te dodaje:

“Simptomi menopauze, takođe, su imali negativan uticaj na njen seksualni život. Nekoliko meseci terapije pomoglo joj je da razdvoji fizičke simptome od emocionalnih, te je na samom kraju uspela da obnovi fizički kontakt sa suprugom”, zaključila je doktorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

IMA 52 GODINE, A MOMKE TRAŽI NA STUDENTSKIM ŽURKAMA: “Nisam tip za brak, a ne mogu da dočekam da umrem sama”

Read Next

Vučić: U ponedeljak u Briselu ostajemo pri crvenim linijama o pitanjima Kosova i Metohije