Tržište energenata eksplodiralo, cena nafte ponovo blizu 100 dolara – kako se sprema NIS

NIS koji je u većinskom ruskom vlasništvu, naftu doprema jadranskim naftovodom – Janafom koji povezuje pančevačku rafineriju sa hrvatskim naftnim terminalima na ostrvu Krk.

Kako bi ublažili poremećaje u snabdevanju, u Vladi kažu NIS se već dva meseca sprema za embargo koji Brisel uvodi na rusku naftu.

“Ni do sada oni nisu u potpunosti koristili rusku naftu – koristili su 50 posto rusku naftu, 30 posto iračku naftu, 20 posto srpsku naftu. Od 1. novembra moraće potpuno da se prebace na sve druge vrste nafte koje će kupovati na berzi”, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Snabdevanje evropskog tržišta naftom od juče otežava i smanjen izvoz nafte iz Kazahstana zbog kvara na crnomorskom terminalu.

Konzorcijum Kaspijskog naftovoda saopštava da će popravka trajati najmanje mesec dana. Zbog niskog vodostaja, i dovoz derivata baržama u čitavoj Evropi i kod nas je otežan. A železnički transport i transport cisternama znatno su skuplji.

Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas Srbije, rekao je da je to dosta komplikovano, cisterne su male zapremine kojima može da se dopremi nafta.

“Najkvalitetniji derivati ili nafta mogu da idu baržama. Dakle, ako bude Dunav, ne ovakav kakav je, sada sa niskim vodostajem, nadamo se, kiša je počela, da će vodostaj da se poveća. Mislim da je naftovodom najkvalitetniji dotok nafte do rafinerije u Pančevu”, kaže Vuletić.

Saobraćaj Dunavom kroz našu zemlju, uz preduzete mere, za sada funkcioniše bez smetnji. Nadležni kažu da problema ipak ima, jer je na toku kroz Bugarsku obustavljena plovidba.

Zarobljeno je više od milion tona uglja iz bugarskih rudnika koji je Srbija kupila za naše termoelektrane.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rekao je da je nizvodno od Srbije, na sektoru Belane, pre tri nedelje došlo do potpune obustave plovidbe.

“Rumunska mehanizacija je izašla na teren kako bi određeni nivo plovnosti stvorili u Belanama. Trenutno pregovaramo i mi sa Bugarima, da i mi spustimo pomoć i spustimo deo mehanizacije, pošto nisu samo Belane, pojavljuju se još dva kritična sektora gde može da dođe do potpune obustave plovidbe. Sve to utiče na našu ekonomiju”, kaže Kovačević.

Berzanski stručnjaci poručuju: energetska tržišta su nepredvidiva i kolebljiva a zabrinjavajuće je što indeksi cena energenata ukazuju na dalji rast.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Borjan za RTS: Porodica smo i kada gubimo i kada pobeđujemo, Liga Evrope realnije takmičenje za nas

Read Next

BRZO I EFIKASNO DO BLISTAVOG OSMEHA: Na ovaj način možete sami da vratite belinu vaših zuba!